Μέσα σε κλίμα συγκίνησης βρέθηκαν στο Μάτι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκεί, ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοίνωσε δωρεά στη μνήμη των δυο ηρωικών πιλότων μας που κατέπεσαν με το Φάντομ στην Ανδραβίδα. Όπως είπε «Η επίσκεψη μου συμπίπτει με τραγικό γεγονός και θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη καθώς η Κύπρος διέθεσε ένα πολύ σημαντικό ποσό μέρος του οποίου αξιοποιείται για να κατασκευαστεί αυτό το πάρκο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών για να στεγαστούν οι συμπολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους από τη φωτιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ελλάδα λέγοντας ότι εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Μίλησε για την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως ακόμα και ως τέως Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης θα εργαστεί για να πετύχουμε μια δίκαιη βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι φτάνει στο τέλος της πολιτικής του διαδρομής και κάνοντας έναν μικρό απολογισμό ειδικά απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν μέσα από στενή συνεργασία να χτίσουν συμμαχίες και να θωρακίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια βιώσιμη λύση που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Μετά τη συνάντηση υπογράφηκε από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.