Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Qatargate μετά και τη συμφωνία που έκανε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές. Σήμερα στις 10:00 η ώρα Ελλάδος ξεκινά η ακρόαση της Εύας Καϊλή και κρίνεται το αίτημά της για αποφυλάκιση.

Ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος από προχθές βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ότι η Εύα Καϊλή θα δηλώσει αθώα και θα δώσει μάχη για να το αποδείξει.

Όπως και την προηγούμενη φορά, θα ζητήσει αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το εάν αυτά που έχει πει o Παντσέρι δένουν την υπόθεση – τότε περιορίζονται οι πιθανότητες η Εύα Καϊλή να αλλοιώσει στοιχεία, σύμφωνα με το Mega.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπληρώνει 40 ημέρες στις φυλακές του Χάρεν και την έχει επισκεφθεί ο πατέρας και το παιδί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο έγινε κλειστή συνάντηση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για ατομικές και όχι κομματικές ευθύνες και προέτρεψε τους δεξιούς ευρωβουλευτές να μην επιτεθούν στους σοσιαλιστές παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής μπλεγμένοι είναι μόνο σοσιαλιστές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δεξιοί φοβούνται μην εμφανιστεί και κανένας «δικός τους» όσο εξελίσσεται η έρευνα.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι ο Παντσέρι να εμπλέξει και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραμένουν. Κανένας δεν αποκλείει τίποτα. Το τεράστιο πολιτικό θέμα βέβαια θα προκύψει εάν εμπλέξει και στελέχη της Κομισιόν, είτε της τωρινής είτε της προηγούμενης.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (S&D, Λουξεμβούργο) εξελέγη χθες στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους, αντικαθιστώντας την Εύα Καϊλή.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση των αρμοδιοτήτων της. Συγκεκριμένα, ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξε μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Παράλληλα, χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.