Νέες προκλητικές δηλώσεις και απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα παραβίασε το στάτους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, «αλλιώς θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Η Άγκυρα βάζει επίσης επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. «Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή», είπε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί με απειλή από την Τουρκία ως δικαιολογία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους».

Μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης έδειξε και χάρτες «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Άγκυρα κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για την δυσαρέσκεια της Τουρκίας σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν κούρδοι μαχητές σε αυτές τις χώρες.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι πρεσβευτές ενημερώθηκαν για την δυσαρέσκεια της Άγκυρας σχετικά με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε φινλανδική εφημερίδα ότι το Ελσίνκι πρέπει να σταματήσει «να προστατεύει» το PKK και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, αν θέλει η Άγκυρα να την δεχθεί στο NATO.