Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τις Βερσαλλίες πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφορικά με το θέμα αυτό ότι «Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις και ο υψηλός πληθωρισμός».

«Θα παρέμβουμε με έξυπνους αλλά όχι με οριζόντιους τρόπους για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά», τόνισε και απαντώντας ποια θα είναι τα μέτρα αυτά είπε μεν ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την φάση αλλά σημείωσε ότι «Θα καλύπτουν όλο το φάσμα που είμαστε σε θέση να κάνουμε και την φιλοσοφία την έχω περιγράψει. Οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι».

Να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό κύμα που έχει προκύψει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους.

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».

Ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από τα ην Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

Προτάσεις και από την Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονάνθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην παράγραφο 12 των συμπερασμάτων στην πρότασή του για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε.

Στο επόμενο συμβούλιο το σχέδιο έξι σημείων

Όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο των έξι σημείων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε προτάσεις από την Κομισιόν έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα, ότι χρειάζεται «πολιτική ισορροπημένη, αλλά και να μην υπονομεύει την ανάπτυξη».

Μεγάλο βήμα με το ταμείο ανάκαμψης – Απόσταση μέχρι το νέο σύμφωνο σταθερότητας

Όσον αφορά το ευρωομόλογο, αφού επισήμανε πως η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως «έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε ειδικά όσον αφορά το νέο σύμφωνο σταθερότητας». «Εάν φανταζόμαστε ακόμη ένα Ταμείο Ανάκαμψης νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη ξύπνησε απόρτιμα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε πως σε ό,τι αφορά στην άμυνα, «η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «ήμασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

Χαρακτήρισε σημαντικό πως «μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ανέφερε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση μου ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος», γιατί, όπως τόνισε «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Είπε επίσης πως πιθανώς θα υπάρξει στη Ρώμη συνάντηση των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 24 και 25 Μαρτίου.

Επιβεβλημένη η συνάντηση με Ερντογάν

«Ενημέρωσα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν και περιμένω να με ενημερώσει και εκείνος για το τι περιμένει από την δική του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο την Δευτέρα», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο τι περιμένει από το γεύμα της Κυριακής με τον Τούρκο Πρόεδρο. Χαρακτήρισε επιβεβλημένη την συνάντηση και είπε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είμαστε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι καλό να συνομιλούμε και να μην προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής σε ένα δύσκολο τοπίο. Η Ελλάδα προσέρχεται με την βεβαιότητα ότι έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και έχουμε τεκμηριωμένη απάντηση σε οτιδήποτε τεθεί από την άλλη πλευρά. Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Πατριαρχείο και την δήλωση που έκανα στην Βουλή υπήρξε αυτή η πρόσκληση για το γεύμα. Δεν θα έλεγα ότι είναι χαλαρά αλλά έχουν άλλο πρωτόκολλο. Η πόρτα μας είναι κλειστή μόνο σε οτιδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία μας», κατέληξε.