Υπέρ της ενιαίας συμφωνίας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν παράδοξα λίγο πριν την συμφωνία και παραδέχτηκε ότι «όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο των εκλογών, λέγοντας «δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση και σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Παράλληλα πρότεινε κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γιάννη Μηλιού περί ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ αποκάλυψε πως δέχθηκε μια μεγάλη απειλή την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Οικονομικών από Ευρωπαίο υψηλόβαθμο παράγοντα τον οποίο δεν κατονόμασε ο οποίος του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control).

«Να το επιβάλλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ τόνισε ότι η πρόταση για το διορισμό της ήταν δική του και του Γιώργου Σταθάκη.

«Εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.