«Μην απειλείτε με “Αρμαγεδδών” και κάντε κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες»

Αυστηρό μήνυμα Σουλτς στην ελληνική κυβέρνηση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:18
03/03/2015
«Μην απειλείτε με "Αρμαγεδδών" και κάντε κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες»
4
loading

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μέσα από κείμενο που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Linkedin.

Ο κ. Σουλτς σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και η ευκαιρία του τετράμηνου παραθύρου» κάνει μια ανάλυση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει από εδώ και στο εξής η χώρα.

«Πολλά έχουν ειπωθεί για το πως θα μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να έχουν γίνει με καλύτερο τρόπο, για πιθανές κόντρες μεταξύ υπουργών για τα ατελείωτα υποθετικά σενάρια. Λίγοι όμως έχουν ασχοληθεί με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Τι πρέπει να πραγματοποιηθεί στους τέσσερις μήνες που έχουν κερδηθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς εάν υπάρχει κάτι που αυτή η συμφωνία έφερε είναι περισσότερος χρόνος. Όχι χρόνος για να αναπνεύσουμε, αλλά για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σταθερά μέτρα ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Θα ήταν, λοιπόν, ανεύθυνο να θεωρήσουμε αυτή την παράταση ως μια μικρή παύση προτού ξεκινήσει η επόμενη αιματηρή μάχη. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αδράξουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό σε αυτή την παράταση. Οχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είπε τι, όχι να πετούν τη «μπάλα στην εξέδρα» και να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις, ούτε να απειλούν με “Αρμαγεδδών” στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα θα πρέπει να κάνουν κάτι λιγότερο “για τους τίτλους” και περισσότερο χρήσιμο για τους πολίτες. Πάνω σε αυτό το ζήτημα το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν ροή επενδύσεων, αύξηση φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μάλιστα, αναφέρεται και σε τρεις παράγοντες-κλειδιά που αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα.

- Η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο δικό της χέρι να τα καταφέρει. Μέχρι τώρα δείχνει να έχει διαγνώσει το πρόβλημα σωστά, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιεί τους δανειστές ως αποδιοπομπαίους τράγους. Η άποψη αυτή μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά δεν «χτυπάει» τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος.

- Η ΕΕ αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ισχυρή συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξης και μέτρα φιλικά προς τις επενδύσεις.

- Η ΕΕ έχει πλέον ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ανδρεας

  Τι αυστηρό και προκλητικό μήνυμα, ο άνθρωπος σου τα λέει πολύ ορθολογιστικά , σου λέει, αστε τώρα τα χτες ποιος είπε τη στην κυβέρνησης και πιαστείτε να βγάλετε την χώρα από το τέλμα.
  Κοινώς τους λέει με........αυγά δεν βάφονται και οι πολίτες δεν σας εξέλεξαν για να τρώγεστε στα παράθυρα, αλλά να τους ανακουφίσετε!
  Γι αυτό τους λέει έχουμε ένα επενδυτικό πλαίσιο, αλλά αν εσείς δεν παρουσιάσετετ πρόγραμμα, τι μιλάτε μετά συνέχεια;

 2. avatar nikos xasapis

  Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του περήφανου λαού. [..]αστους δεν βλέπεις οτι το απολαμβάνουν ?

 3. avatar dimitris_london

  Θα συμφωνούσα μαζί σου Σουλτς , αν δεν ήμουν ... έλληνας !

 4. avatar bigakis

  Βλέπει ο άνθρωπος την μπανανία μας και τα λέει ευγενικά.
  Εμείς εδώ νομίζουμε ότι μας ζηλεύουν και μας φθονούν (αλήθεια για τί αραγε?) ενώ αυτοί μάλλον μας λυπούνται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει