Λαφαζάνης: Θα στηρίξουμε την ΕΒΖ

«Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:18
13/02/2015
Λαφαζάνης: Θα στηρίξουμε την ΕΒΖ
5
loading

Η αποπληρωμή των περσινών οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς και η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ίδια τη βιομηχανία προκειμένου να επανεκκινηθεί η παραγωγική διαδικασία, θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διασωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Αυτό γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ευρεία σύσκεψη που είχε λίγο νωρίτερα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη και εκπροσώπων των παραγωγών, των εργαζομένων αλλά και διευθυντών της επιχείρησης. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι οφειλές προς του παραγωγούς ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπολογίζονται σε 20-25 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε κάτω από το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, «αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Να γίνει τώρα το πρώτο βήμα για να μην καταστραφεί ότι υπάρχει. Να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο και επανακκινηθεί η παραγωγική διαδικασία. Στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα βρούμε τα χρήματα».

Παράλληλα σε δεύτερη φάση, συμπλήρωσε, θα εξετασθεί η περίπτωση απεξάρτησης της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή, θα προχωρήσει η αλλαγή της διοίκησης, η οποία θα έχει νέο προσανατολισμό, και σε διάλογο με παραγωγούς και εργαζομένους να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. «Στόχος τους υπουργείου», είπε, « είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να έχει προοπτικές, να είναι αποδοτική, ανταγωνιστική, να μην έχει ελλείμματα». «Αν είχε άλλη διαχείριση εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», συμπλήρωσε.

Ο γόρδιος δεσμός της ιδιότυπης σχέσης που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και τον εκκαθαριστή, πρέπει να λυθεί, τόνισε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να στηριχθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και εν συνεχεία να εξετασθούν ζητήματα όπως της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Τεύτλων. «Στο πλαίσιο της βασικής μας κατεύθυνσης για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και να επιστρέψουμε αν είναι δυνατόν στην πρότερη κατάσταση παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar nikos xasapis

  να πλένεστε έτσι θα στηρίξετε και τους σαπουνοπαραγωγούς,

 2. avatar AI4DE

  Οι μισθοί των «ζαχαράδων» ήταν παροιμιώδεις και η εργασία των περισσοτέρων 2-3 μήνες το χρόνο. Εννοείται βέβαια ότι κατά το τρίμηνο αυτό αμειβόταν έξτρα με το «επίδομα καμπάνιας» Πολυτελή γραφεία στο ακριβότερο σημείο της Θεσσαλονίκης την πλατεία Αριστοτέλους (για τα δικά μας παιδιά) και απίστευτες σπατάλες και μίζες από τους προμηθευτές εξοπλισμού. Επόμενο ήταν το λειτουργικό κόστος (και όχι το κόστος αγοράς τεύτλων) να φτάσει τη ζάχαρη σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα και να κοπούν οι εξαγωγές. Ευχής έργον να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια αφού βέβαια εξορθολογιστούν οι μισθοί και μπει φρένο στις σπατάλες και αυστηρός έλεγχος στις προμήθειες. Επείγει μάλιστα για ένα πολύ σοβαρό λόγο. Είναι τέτοια η φύση των μηχανημάτων που εάν παραμείνουν εκτός λειτουργίας για 3-4 χρόνια μεγάλο μέρος τους θα πάθει ανεπανόρθωτη καταστροφή.

 3. avatar Chuck Norris ©

  Ειμαι που ΘΑ ειμαι ανεργος για πολλά χρονια ακομα ας εχω ζαχαρη τουλάχιστον για τον φραπε.

 4. avatar Χρήστος

  Μην τα λες ρε Λαφαζάνη διότι η "επιτροπή" θα σας ρωτήσει που θα βρείτε τα λεφτά.
  Εγώ θα στα λέω ;

 5. avatar Giorgos

  1000 Μπαβο... επιτέλους να κάνουμε κάτι για την χώρα... με τους προδότες που είχαμε μπλέξει...
  Περίπου 1000 άτομα μόνιμοι στην Λάρισα , είχανε δουλειά..και αλλά τόσα έμμεσα , εποχιακοί...οδηγοί για να μην πούμε για τους καλλιεργητές τευτλων...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει