Τεταμένες είναι οι σχέσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και της Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με το Spiegel που αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του όσα γίνονται μεταξύ της Κομισιόν και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το Spiegel μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν ήταν αρκετή για να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ τους.

«Ο Επίτροπός μου, έλαβε το έγγραφο το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η Μέρκελ αναφερόμενη στο Γερμανό επίτροπο Έτινγκερ. «Γιατί ο δικό σου Επίτροπος;» απάντησε ψύχραιμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος»…

Η απάντηση αυτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν αποτελεί μια προειδοποίηση για τη στάση της Γερμανίας αφού κατά τον κ. Γιούνκερ ότι «οι Επίτροποι προτείνονται από τα κράτη μέλη, αλλά δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κράτους μέλους τους».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η κόντρα δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;

Η κυριαρχία της Μέρκελ ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης.

Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι της Μέρκελ θα προτιμούσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε μια πιο ψυχρή στάση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο παρορμητικός απ’ ότι θα ήθελε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις, συμμερίζεται την επιθυμία του για συρρίκνωση της δύναμη της Μέρκελ και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.