Στην Αθήνα πριν από δέκα μέρες «κλείδωσε» η αμυντική συμφωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που ανακοινώθηκε σήμερα (28/9) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στο έδαφός της αλλά και την αγορά τουλάχιστον τριών υπερσύγρονων φρεγατών Belh@rra που θα ενδυναμώσουν το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το deal έκλεισε όταν ο κ. Μακρόν ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα την 17η Σεπτεμβρίου για τη Σύνοδο της ομάδας EuroMed7.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Η κουβέντα στην ξενάγηση

Οι δύο άνδρες κουβέντιασαν τις λεπτομέρειες στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε αλλά και κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που οι δύο τους συνομίλησαν εκ του σύνεγγυς, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του κ. Μακρόν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030.