Τη μορφή και τη διαδικασία έκδοσης του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

«Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι κοινό για όλους στην ΕΕ« εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης εξηγώντας πώς κινήθηκαν για τη δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, ενώ υπογράμμισε πως χρειαζόταν και μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί, όπως είπε, διευκρινίζοντας πως αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Είναι εργαλείο γρήγορων ταξιδιών -Υπερήφανος για την δουλειά που έγινε

Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα

Σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, δηλώνοντας περήφανος που ήταν παρών στην παρουσίασή του και δίνοντας συγχαρητήρια για την εφαρμογή του.

Είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σχοινάς: Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού

Ευρωπαϊκή λύση με ελληνικά θεμέλια

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του.

Στο πιστοποιητικό -όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη- θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλωσορίσατε στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι πραγματικό προνόμιο για εμάς η παρουσία σας σε έναν χώρο που ουσιαστικά αποτελεί κόμβο καινοτομίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που βρίσκουμε εντυπωσιακό και νομίζω πως το νιώσατε κι εσείς, κατά τη διάρκεια της σύντομης περιήγησής μας, είναι αυτή η κουλτούρα νεοφυούς επιχείρησης που επικρατεί στην ομάδα, η οποία ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο του Υπουργείου και της ομάδας, με στόχο να διευκολύνουν τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επαφή με το κράτος.

Βέβαια, ο Covid-19 έδρασε ως ένας μεγάλος επιταχυντής για όλες τις ψηφιακές μας υπηρεσίες και κατέστη απόλυτα σαφές σε εμάς και σε εμένα προσωπικά -όταν κάποια στιγμή επικοινωνήσαμε στην αρχή του έτους- ότι θα χρειαζόμασταν ένα ευρωπαϊκό εργαλείο το οποίο ουσιαστικά δεν θα ήταν κάτι παραπάνω από μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», η οποία θα διευκόλυνε τα ταξίδια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα, αλλά θεωρώ πως είναι σημαντικό για καθένα από τα κράτη-μέλη γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων. Αυτό λοιπόν που αναπτύξαμε εδώ, με τη βοήθεια της Επιτροπής, είναι αυτό που πλέον αποκαλούμε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο είναι ένα σύνθετο εργαλείο διαλειτουργικότητας που ενσωματώνει εθνικά δεδομένα σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο.

Είδατε την παρουσίαση. Είναι πάρα πολύ απλό. Ουσιαστικά περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαζόταν ένα κράτος-μέλος για να υποδεχτεί τον ταξιδιώτη χωρίς να επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς. Βεβαίωση για εμβολιασμό, για αρνητικό τεστ -PCR ή αντιγόνων- ή βεβαίωση πως ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι έχει γίνει πολλή δουλειά σε επίπεδο interface, αυτό που βλέπει δηλαδή ο πολίτης. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα αλλά και την Επιτροπή καθώς διασφάλισαν την τήρηση μιας πολύ αυστηρής προθεσμίας.

Και βέβαια σε πολιτικό επίπεδο ήταν επίσης σημαντικό να λάβουμε την απαραίτητη έγκριση. Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο τριμερής διάλογος ήταν περίπλοκος, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Σε ευχαριστώ Μαργαρίτη για τη συνεισφορά σου προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς.

Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».