Ο τέταρτος κύκλος συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση, όπως αναφέρεται, θα πραματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Ανακοινώνεται ότι τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν τον 4ο κύκλο συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), από 26 έως 27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως».

Στις 31 Μαΐου συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Εκτός Αθηνών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το ραντεβού των δύο ανδρών είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δυο υπουργοί θα γίνει η προκαταρκτική προετοιμασία για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει η εφημερίδα, πηγαίνει στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του σε ανταπόδοση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα.about:blank

Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογαν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε την Ελλάδα για πολιτική «αφομοίωσης και φασισμού» στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή αποκάλεσε ελληνόπουλα τα παιδιά στα Πομακοχώρια.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη στις 18 Μαΐου 2021, σε δημόσιο νηπιαγωγείο σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποίησε εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις ”χωνέψουμε”. Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα “τουρκόπουλα” τα αποκάλεσε “ελληνόπουλα”. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στην δύνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι τουρκόπουλα, η Πάχνη δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας; Τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν μπορεί να επιβεβαιώσουν ότι είναι ρατσισμός το να αποκαλεί τα “τουρκοπουλα” “ελληνόπουλα”;».

Το προκλητικό «τιτίβισμα» του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το περασμένο Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στο Twitter συνέχισε τις προκλήσεις περί «τουρκικής» μειονότητας και παραβίασης των δικαιωμάτων τους στη Θράκη.

«Πέρασαν 31 χρόνια από τότε που η Ελλάδα στέρησε από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα από το δικαίωμά της να εκλέγει θρησκευτικούς ηγέτες κατά παράβαση διεθνών και διμερών συνθηκών. Η Ελλάδα διόρισε αξιωματούχους ως θρησκευτικούς ηγέτες ενάντια στη θέληση και παρά τη σαφή αντίρρηση της τουρκικής μειονότητας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.