Στην κορύφωση του Θείου δράματος έδωσαν το παρών πιστοί και κληρικοί ακολουθώντας σε γενικές γραμμές τους υγειονομικούς κανόνες της πολιτείας με την πλειονότητα των πολιτών να βρίσκεται εκτός και όχι εντός των ναών. Το ίδιο καλούνται να πράξουν και σήμερα Μεγάλο Σάββατο στην Ακολουθία της Αναστάσεως, η οποία θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Δυστυχώς όμως, δεν έλειψαν και οι εξαιρέσεις, καθώς καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές εικόνες συνωστισμού με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για νέα φαινόμενα διασποράς του κορονοϊού. «Πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε» και το αρνί την Κυριακή «με λίγους και καλούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει οι πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην «εκτροχιαστούν» λόγω του οβελία, γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί και υπάρχει κίνδυνος το πολυσύνθετο εγχείρημα για την επιστροφή στην κανονικότητα να «δυναμιτιστεί».

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου επισπεύδοντας το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» και στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ικανού τείχους ανοσίας τον Ιούνιο. Έτσι και σήμερα Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας των 45-49, η οποία θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εμβόλια, από τα οποία το μονοδοσικό Johnson and Johnson θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας στις 5 Μαΐου.

«Βλέπω μία πολύ καλή δυναμική και κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, και βέβαια από τον Ιούνιο και πέρα ουσιαστικά δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά θα ανοίξουμε σε όλο τον πληθυσμό και μετά θα πρέπει να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σε όλες τις ηλικίες, ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν όλους μας να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας». Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και σήμερα Μεγάλο Σάββατο, καθώς επίσης και από την Δευτέρα του Πάσχα.

Στις 18:30 το Άγιο Φως στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Λιτή θα είναι η υποδοχή του Αγίου Φωτός στις 18.30 σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω της πανδημίας, όμως σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος θα μοιραστεί στις μητροπόλεις όλης της χώρας με ειδικές πτήσεις. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που μεταβαίνει σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα και θα παραστεί στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης. Η απόδοση τιμών θα γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με την σεμνότητα που αρμόζει στην ειδική περίσταση της υγειονομικής κρίσης.

Τι ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και σήμερα Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00.  Υπενθυμίζεται ότι από τη Μ. Πέμπτη είναι πλέον ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Με κωδικό 6 η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα

Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης στο πασχαλινό τραπέζι δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση, όμως, θα γίνεται και πάλι μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.