Η εύθραυστη σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και η ευρεία διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα δεν δίνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για γενναία άρση των περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα υγείας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, καθώς το ισοζύγιο των εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία γέρνει διαρκώς υπέρ των πρώτων, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει στα ύψη και τους θανάτους να αυξάνονται.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες η συζήτηση για «Πάσχα στο χωριό» θεωρείται άκαιρη, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η επιστροφή σε ανοίγματα κοινωνικά και οικονομικά ανά περιοχή και όχι οριζόντια. Άλλωστε, η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι αποτελούν δύο μεγάλους κινδύνους και απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας ανεβαίνουν διαρκώς βάζοντας θηλιά στο ΕΣΥ.  Η επιβάρυνση των ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 6%, με την κάλυψή τους στην επικράτεια να ανέρχεται πλέον στο 86% και στο 91% για Αττική και Θεσσαλονίκη. Η μέση ηλικία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι πλέον τα 69 έτη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών κατέχουν οι ηλικίες 65-74. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 1/4 των ασθενών είναι νεότεροι των 55 ετών, ενώ παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές των ηλικιωμένων (άνω των 75 ετών) λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί.

Σε αναμονή για το Πάσχα

Οι αρνητικοί δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι δεν λένε να κοπάσουν, επηρεάζουν και τις αποφάσεις για το Πάσχα, με το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις να απομακρύνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι πληρέστερη επιδημιολογικά εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο φαίνεται ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει ο φόβος ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου και άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

Ανοίγουν οι σχολές οδηγών – Με click away το λιανεμπόριο στην Κοζάνη

Υπό το πρίσμα αυτό η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε θετικά μόνο για την επαναλειτουργία των σχολών οδηγών από την προσεχή Δευτέρα, με τους εξής κανόνες: Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται διαδικτυακά, οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) και οι εξεταζόμενοι 24 ώρες πριν από την πρακτική άσκηση, τα ραντεβού των εξετάσεων θα γίνονται ανά μία ώρα και θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away στην Κοζάνη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, οι ειδικοί δεν έλαβαν χθες αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η λειτουργία των εμπορικών κέντρων ή τη λειτουργία των φροντιστηρίων, κάτι που – όπως όλα δείχνουν- μετατίθεται για μετά το Πάσχα.