Αυτό που έγινε πριν λίγες μέρες στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας και διεθνούς δικαίου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης*

Επτά βάρκες με τριακόσιους μετανάστες που καθοδηγούνταν από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές.

Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό.

Είναι η πολλοστή φορά που δήθεν πρόσφυγες, επιχειρούν κάτι τέτοιο και σωστά η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε έντονα σε αυτή την απαράδεκτη κίνηση της Τουρκίας. Πράγματι, δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία και προφανώς η Συνθήκη της Γενεύης αναφέρεται σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και φεύγουν λόγω κινδύνου, όχι λόγω υποστήριξης του γείτονος κράτους.

Ας μη γελιόμαστε όμως αυτό δεν είναι αρκετό διότι απλά συνεχίζει να διαιωνίζεται μια παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση κρύβεται πίσω από το πρόβλημα και αφήνει την Ελλάδα να επωμίζεται ένα βάρος που δεν μπορεί να αντέξει πιά. Ήρθε η ώρα της πίεσης και των αποφάσεων. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.

Ας δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2016 ενεργοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και η πορεία μέχρι τώρα έδειξε τον εγκλωβισμό μεταναστών που εντοπίζονται στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα από τα Τουρκικά παράλια σε πέντε κυρίως Ελληνικά νησιά. Αυτά της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, που ας μην το ξεχνάμε ποτέ, είναι παράλληλα και Ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ιστορία μέχρι τώρα απέδειξε ότι η συνθήκη αυτή δεν απέδωσε. Κάθε άλλο, έκανε την Ευρώπη και την Ελλάδα όμηρο της τουρκικής προκλητικότητας. Μια Τουρκία που στην ουσία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό για να πάρει επιπλέον χρήματα από την ΕΕ απειλώντας ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές.

Η Τουρκιά δεν τηρεί την συνθήκη τουλάχιστον στα εξής σημεία:

Πρώτα απ’ όλα, δεν παραλαμβάνει μετανάστες ως όφειλε να κάνει. Αυτούς δηλαδή που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα και στην ΕΕ και το κάνει χωρίς να το αιτιολογεί. Οι μετανάστες μέχρι και την συμφωνία, δεν ζητούσαν άσυλο στην Ελλάδα ή τουλάχιστον ελάχιστοι το έκαναν γιατί οι περισσότεροι ήθελαν να πάνε στα Κράτη κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Οπότε μετά την συμφωνία όλοι οι μετανάστες αιτούνται άσυλο αν και πολύ λίγοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Δεύτερον, οι τουρκικές αρχές δεν επικοινωνούν σε καθημερινή βάση όπως είχε συμφωνηθεί με τις αντίστοιχες Ελληνικές. Επίσης δεν ανταποκρίνονται στις πληροφορίες που δίνονται από τις Ελληνικές αρχές για οργανωμένα κυκλώματα παράνομων μεταναστών που δρουν στην Τουρκία και διακινούν μετανάστες στην Ελλάδα.

Τρίτον και χειρότερο, όπως το είδαμε προχθές, έχει παρατηρηθεί ότι σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής συνοδεύουν τα σκάφη με τους παράνομους μετανάστες προς τα Ελληνικά/ Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και είτε καθυστερούν είτε δεν ανταποκρίνονται στις αιτήσεις παραλαβής τους που γίνονται από τη δική μας ακτοφυλακή προς την δική τους, μέσω των κέντρων Έρευνας και διάσωσης. Από αυτό του Πειραιά προς αυτό της Άγκυρας.

Παράλληλα τα τουρκικά σκάφη παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και παρενοχλούν τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής κάνοντας επικίνδυνους χειρισμούς με αποτέλεσμα να κτυπούν τα Ελληνικά σκάφη.

Περεταίρω οι περισσότερες ΜΚΟ (Ελληνικές ή αλλοδαπές) που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο ΜΚΟ και με αυτό τον τρόπο δυσκολεύουν το έργο των Ελληνικών διωκτικών αρχών. Ευνοούν την παράνομη διακίνησή τους από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα αφού με την δική τους κάλυψη κινούνται ανενόχλητοι ενθαρρύνοντας τα παράνομα αυτά κυκλώματα δημιουργώντας παράλληλα και ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Πώς αποδεικνύεται ότι δρουν κατ’ αυτό τον τρόπο όλοι αυτοί οι παράνομοι διακινητές; Από ένα και μόνο στατιστικό στοιχείο. Τους τελευταίους μήνες αποδεδειγμένα οι περισσότεροι μετανάστες είναι αφρικανικής κυρίως καταγωγής. Κατά βάση Σομαλοί, Κογκολέζοι, Νιγηριανοί κλπ.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα που τίθεται. Πώς σπάμε αυτό το φαύλο κύκλο της παράνομης μετανάστευσης που ενθαρρύνεται επισήμως από το Τουρκικό κράτος;

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μία και μοναδική και κατά την άποψή μου αποτελεί μονόδρομο.
Εν όψη του νέου συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας και του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού μετανάστευσης και ασύλου οφείλουμε να προτείνουμε το screening και η αίτηση ασύλου να γίνεται σε Τουρκικό έδαφος (εφόσον η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής χώρα). Αυτό μπορεί να γίνει με την χρηματοδότηση της ΕΕ και με την συνδρομή της Frontex και της Europol και βεβαίως με παρατηρητές από Ευρωπαϊκά Κράτη μαζί με τις Τουρκικές Αρχές. Αν ολοκληρωθεί μια τέτοια συμφωνία τότε το βάρος φεύγει οριστικά από την Ελλάδα, η πίεση φεύγει οριστικά από τη χώρα μας και ο έλεγχος γίνεται ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός.

Θα σταματήσει έτσι η Τουρκία να προβάλει συνεχώς δικαιολογίες για τις αθρόες ροές παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα και μετέπειτα σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Μόνο έτσι θα σταματήσουν να μπαίνουν σε κίνδυνο οι μετανάστες ταξιδεύοντας με επικίνδυνα σκάφη. Μόνο έτσι θα σταματήσουν να έρχονται ασυνόδευτα παιδιά και θα περιορίσουμε το εμπόριο ανθρώπων.

Δυστυχώς στον νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου έχει προταθεί το screening να γίνεται και πάλι στα ελληνικά νησιά και στο ελληνικό έδαφος. Αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε. Το δοκιμάσαμε και απέτυχε. Το πληρώνουμε εμείς αλλά και συνολικά η Ευρώπη. Πρωτίστως όμως εμείς.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Τώρα που η Τουρκία είναι σε πολύ δυσμενή οικονομική θέση. Τώρα που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την Ευρωπαϊκή στήριξη. Η Ευρώπη θα πρέπει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη με κάθε κόστος. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι ενισχύσεις που δίνει στους γείτονές μας και προφανώς θα συνεχίσει να δίνει. Και κυρίως δεν είναι αμελητέες οι κυρώσεις που μπορεί να τους επιβάλει και δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη και η ώρα για την Ελλάδα να πιέσει. Τώρα πριν είναι πολύ αργά.

* Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας