Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι ποινές στους εμπλεκόμενους

Μια αρκετά περίεργη υπόθεση παράνομης παρακολούθησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από υπάλληλο του προκατόχου της Προκόπη Παυλόπουλου, βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που συνεχίζουν σήμερα «Τα Νέα», η υπόθεση θα μπορούσε να μην είχε αποκαλυφθεί ποτέ, αν η ιδιαιτέρα του κ. Παυλοπούλου δεν είχε κάνει το μοιραίο λάθος που την εξέθεσε.

Ειδικότερα, στις 14 Απριλίου 2020, δηλαδή δύο εβδομάδες αφότου η συγκεκριμένη κυρία είχε αποχωρήσει από την Ηρώδου Αττικού και υπηρετούσε στο προσωπικό γραφείο του κ. Παυλοπούλου, έστειλε email της Προεδρίας της Δημοκρατίας (στο οποίο κανονικά δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση) σε φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλο της Προεδρίας.

Η τελευταία μάλιστα της απάντησε στο email, θεωρώντας ότι το μήνυμα θα το έβλεπε μονάχα η φίλη της, αλλά στην πραγματικότητα το είχε παραλάβει το Ιδιαίτερο Γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», δεδομένου ότι το επίμαχο μήνυμα είχε σταλεί στις 00.44 π.μ., ώρα κατά την οποία δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος στην Προεδρία, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι κάποιο πρόσωπο μη εξουσιοδοτημένο είχε πρόσβαση στην προσωπική αλληλογραφία της Προέδρου και μάλιστα την προωθούσε και σε τρίτους.

Αμέσως, ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Προεδρίας Ηλίας Νάτσιος κατήγγειλε το γεγονός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Η παραδοχή και οι ποινές

Από την έρευνα προέκυψε ότι το αρχικό μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό της ιδιαιτέρας του κ. Προκόπη Παυλοπούλου, η οποία είχε πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό γραφείο του που διατηρεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μάλιστα στην ΕΔΕ αναγκάστηκε να το παραδεχθεί και η ίδια. Δεν είχε ενημερώσει την Ηρώδου Αττικού ότι συνέχιζε να έχει πρόσβαση το email της αρχηγού του κράτους, ούτε βέβαια ότι προωθούσε σε προσωπικό της λογαριασμό τα μηνύματα που την ενδιέφεραν.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος ισχυρίστηκε στο Πειθαρχικό που ακολούθησε, ότι το έκανε καλή τη πίστει και προσωρινά, μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή των εφημερίδων στον τέως Πρόεδρο. Το έκανε δηλαδή, για να παίρνει μέσω του email την ηλεκτρονική αποδελτίωση των εφημερίδων, ώστε να ενημερώνεται για την επικαιρότητα και τα όσα έγραφε ο Τύπος. Οι ισχυρισμοί της όμως κρίθηκαν αβάσιμοι και έγινε φανερό πως φρόντιζε να λαμβάνει τα σχετικά μέτρα προφύλαξης ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η πρόσβασή της στον λογαριασμό της Προεδρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβασή στο email, συνεχίστηκε μέχρι τις 14 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παυλόπουλος είχε αρχίζει να λαμβάνει κανονικά τις εφημερίδες, από τις 30 Μαρτίου. Δεν έγινε δεκτός ούτε ο ισχυρισμός της, πως επειδή η οθόνη του κινητού της δεν επέτρεπε την ευχερή ανάγνωση, προωθούσε τα μηνύματα και στον προσωπικό λογαριασμό της. Άλλωστε το μήνυμα προς τη φίλη της είχε σταλεί από το κινητό της.

Σε όλη αυτή την υπόθεση εμπλέκεται όμως και ένα ακόμη άτομο, ο υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που ήταν αρμόδιος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης.

Όταν έγινε αντιληπτή η παράνομη παρακολούθηση του email, ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Προεδρίας κ. Ηλίας Νάτσιος κάλεσε τον συγκεκριμένο υπάλληλο για εξηγήσεις και ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε δύο φορές ψευδώς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι είχε αλλάξει τους κωδικούς. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και Τρίτη φορά μέσα στην ίδια ημέρα, όταν τον κάλεσε στο τηλέφωνο για την ίδια υπόθεση άλλο στέλεχος της Ηρώδου Αττικού.

Στο Πειθαρχικό που ακολούθησε, αναγκάστηκε και αυτός να παραδεχθεί την παράλειψή του, προσθέτοντας πως γνώριζε για την πρόσβαση της ιδιαιτέρας του κ. Παυλοπούλου στο email. Κατέθεσε ωστόσο ότι η αλλαγή του password στο email δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, κάτι που κρίθηκε εντελώς αβάσιμο.

Κατόπιν όλων αυτών το Πειθαρχικό επέβαλε στη συνεργάτη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου χρηματική ποινή τεσσάρων μισθών, ενώ στον υπάλληλο που είναι αρμόδιος για την για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χρηματική ποινή δύο μισθών. Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς υπάρχουν και ποινικές διαστάσεις.