Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, οι οποίοι μελετούν πιο θα είναι το αποτελεσματικότερο κοκτέιλ μέτρων που θα πρέπει να επιβληθεί λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο, καθώς η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται να επεξεργαστεί τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Το γεγονός ότι η χώρα μας, μετά από 1 μήνα και 4 μέρες κατέγραψε ξανά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1261 νέες μολύνσεις) είναι δηλωτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις έχουν περάσει για τα καλά στην κοινότητα και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων.

Παράλληλα, διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας

Τρεις δείκτες – φωτιά

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκονται τρεις σημαντικοί δείκτες, με τον ρυθμό εξέλιξής τους να υπαγορεύει και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Αυτοί είναι:

  • Αριθμός κρουσμάτων
  • Εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • Δείκτης μεταδοτικότητας

Πρόταση για σκληρό lockdown 2 εβδομάδων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή σκληρότερων μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων, προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι παραπάνω σκληροί δείκτες. «Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική. Το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα» δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 -αντί για τις 21.00- μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, κάτι που δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής.

Ρολά στο λιανεμπόριο;

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για αύξηση της τηλεργασίας, παύση του click in shop και πιθανώς και του click away, καθώς και εκ νέου κλείσιμο των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, δεδομένου ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το μέλλον για τις επιχειρήσεις προδιαγράφεται δυσοίωνο. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς το επόμενο διάστημα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενδεικτικές για τη δυσμενή κατάσταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η αγορά.

Έσχατη λύση τα σχολεία

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται. «Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό έχουμε ως προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της εκπαίδευσης. Η δικιά μας επιθυμία είναι να ανοίγουν αν έχουμε λιγότερα κρούσματα όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

«Έκρηξη» με 1.261 κρούσματα – 205 οι μεταλλάξεις

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφηκε στα νέα κρούσματα, τα οποία έφτασαν τα 1.261, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 θανάτους από κορονοϊό και 244 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2020 ήταν η τελευταία φορά που τα κρούσματα από κορονοϊό σε όλη τη χώρα είχαν ξεπεράσει τα 1.000. Παράλληλα, στα 205 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της μετάλλαξης κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 oλοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Κλονίζεται η Αττική, ανησυχία για Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό.

Αύριο Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς μεταβαίνουν στη συμπρωτεύουσα για να σταθμίσουν εκ νέου την κατάσταση που μόνο ευοίωνη δεν προοιωνίζεται.

Στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 649 νέες μολύνσεις (σχεδόν οι μισές από το συνολικό αριθμό), ενώ στη Θεσσαλονίκη 126 κρούσματα. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αχαΐα με 64 κρούσματα, 39 και 38 καταγράφονται σε Λάρισα και Χαλκιδική αντίστοιχα, ενώ 43 νέες λοιμώξεις υπάρχουν στην Εύβοια.