Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2020 και κατέγραψε εκτός από την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και την άποψη των πολιτών για την πορεία της οικονομίας και την πορεία του ιού στην χώρα.

Όπως αναφέρει το marketnews.gr, στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 15% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 38,1 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,7 %, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4, 1%, ΜέΡΑ 25 με 3,1%, Χρυσή Αυγή με 1%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1%.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,1% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 59,6 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 16,8%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 8,8 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,4 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 9,5 %.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση των πολιτών στην ερώτηση «ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές», το 41, 4 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 37,7 % απαντά ΝΔ.

Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;»  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  συγκεντρώνει το 43,6 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,2 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2 %.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πανδημία – Covid 19 με 47,9 %, ανεργία με 47 %, υγεία/περίθαλψη με 45, 4 %, οικονομική ανάπτυξη με 29,3 %.

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9 %, η «Οργή» με 37,3 % και η «Ντροπή» με 28, 4 %.

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 69,8 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,5 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Εμβόλιο

Στο ερώτημα «Θα εμβολιαστείτε αν κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προστασία από τον covid 19», το 44,2 % απαντά «Θα πράξω ανάλογα μετά από εκτίμηση της κατάστασης που θα ισχύει τότε», το 32,7%«Θα εμβολιαστώ κανονικά για προληπτικούς λόγους», ενώ το 18,5% απαντά «Δεν θα εμβολιαστώ γιατί είμαι εναντίον των εμβολίων γενικά» και «Δεν θα εμβολιαστώ γιατί δεν φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω/ το θεωρώ απίθανο».