Το βιβλίο του  Μπαράκ Ομπάμα  με τα απομνημονεύματα της προεδρικής οκταετίας του με τίτλο «Γη της Επαγγελίας» κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου.

Σε αυτό ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να παραλείψει και την Ελλάδα αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην λύση για την κρίση χρέους που αντιμετώπισε η χώρα μας την περίοδο 20090-2010.

Τα Νέα κάνουν μια προδημοσίευση σε αυτό το βιβλίο όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει φως στις δραματικές στιγμές του 2010 και αποκαλύπτει  ότι Μέρκελ και Σόιμπλε έδειχναν αποφασισμένοι να θέσουν ως όρο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ένα επιτίμιο ανάλογο του παραπτώματος ενώ η κυβέρνηση του ασκώντας ασφυκτική πίεση για να καταφέρει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαμορφώσουν ένα πακέτο διάσωσης αρκετά στιβαρό και διαχειρίσιμο για την τότε Ελληνική κυβέρνηση.

«Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…». Με αυτή τη φράση ανοίγει ο Μπαράκ Ομπάμα το κεφάλαιο 22 που είναι αφιερωμένο στο ελληνικό ζήτημα, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει το δραματικό παρασκήνιο και τις πολύμηνες διαβουλεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ευρωπαίους για να βρεθεί μια λύση που θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, θεωρώντας ουσιαστικά ότι ήταν η αμερικανική παρέμβαση εκείνη που απενεργοποίησε τη βόμβα της Ελλάδας καθώς όπως σθεναρά υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ότι, σε αντίθεση με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο ίδιος έβλεπε εξαρχής την κρίση χρέους της Ελλάδας ως γεωστρατηγικό πρόβλημα και όχι απλώς ως οικονομικό.

Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πολλά μέλη της ευρωζώνης, οι Ελληνες ήταν οι ίδιοι υπαίτιοι των προβλημάτων τους, με την ανικανότητα των κυβερνήσεών τους.

Ακόμη αποκαλύπτει τις δικές του συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλημα, όπως και του τότε αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον τότε γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.