O φονικός σεισμός στη Σάμο «ταρακούνησε» όλο τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των νέων αυστηρότερων μέτρων αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες στις 15.00 το μεσημέρι.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τα αντανακλαστικά του Μαξίμου ήταν γρήγορα, καθώς έστρεψε όλο τον κρατικό μηχανισμό στις υπηρεσίες των κατοίκων του πληττόμενου νησιού, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες ανάγκες και να τηρηθούν τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε έκτακτες φυσικές καταστροφές.

Οι εκρηκτικές όμως διαστάσεις που λαμβάνει η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να δημοσιοποιήσει με τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα νωρίς το μεσημέρι το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο και θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα. Χαρακτηριστικό της δραματικής εξέλιξης στο μέτωπο της πανδημίας είναι ότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν 1.690 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 540 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 422 στην Αττική. Η συνεχής αυτή «έκρηξη» των νέων μολύνσεων καθιστά σαφές, ότι ο έλεγχος έχει ξεφύγει και αν δεν ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών θα «εκτοξευτεί».

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Πιέζονται ασφυκτικά τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα σε λίγες μέρες οι εισαγωγές τετραπλασιάστηκαν. Στο Παπανικολάου 20 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν και τα χειρουργεία ακυρώθηκαν, ενώ μολύνθηκαν ασθενείς στην καρδιολογική κλινική. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Μακεδονίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και σε κάθε εφημερία  γίνονται δεκάδες εισαγωγές.

«Κλείδωσαν» τα νέα σκληρότερα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους αναμένεται να ανακοινώσει ολικό κλείσιμο της εστίασης ( μπαρ – εστιατορίων) σε πορτοκαλί ( αυξημένης επιτήρησης) και κόκκινες ( αυξημένου κινδύνου) περιοχές, ενώ θα λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through. Πιθανό είναι επίσης, το κλείσιμο γυμναστηρίων, σινεμά και θεάτρων, καθώς και δραστηριοτήτων που θεωρείται ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του φονικού ιού.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά νωρίτερα (22.00), ενώ η καθολική χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.

Επισημαίνεται ότι  ανάμεσα στους μεγαλύτερους προβληματισμούς για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η απαγόρευση ή μη της μετακίνησης από νομό σε νομό, ένα μέτρο που φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το μοντέλο που έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, καθώς έχει μπει λουκέτο στα μπαρ και τα εστιατόρια μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ το λιανεμπόριο και τα σχολεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Γαλλία και Βέλγιο έχουν επιβάλλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Αντιδράσεις Από Επαγγελματίες Εστίασης

Εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Πάντως,  ο «ξαφνικός θάνατος» στην εστίαση προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μιλά για στοχοποίηση του κλάδου εν μέσω υγειονομικής κρίσης, που θα φέρει χιλιάδες λουκέτα. Οι επιχειρηματίες ζητούν σε όλους τους τόνους γενναίες «οικονομικές ενέσεις» από την πολιτεία, υπογραμμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση τους τελευταίους 8 μήνες.