Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019, λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ποινική και πολιτική μεταχείριση των μελών της Χρυσής Αυγής είναι σαφώς ευνοϊκότερη καθώς προβλέπει λιγότερα έτη κάθειρξης για τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων καθώς επίσης και τη διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους ακόμη και εάν καταδικαστούν τελεσίδικα.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, θα μπορούσαν να είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές με κάποιον άλλον πολιτικό σχηματισμό.

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, προ του Ιουνίου 2019, το πλαίσιο των ποινών για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν από 10 έως 20 έτη φυλάκισης ενώ η τελεσίδικη καταδίκη επέφερε δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα όμως, το πλαίσιο των ποινών περιορίστηκε μεταξύ 5 και 15 ετών και το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.