Η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που συντονίζω από το 2013, έρχεται ακόμη πιο κοντά στις σχολικές κοινότητες.

Γράφει η Έλενα Ράπτη

Με πρωτοβουλία μου υποβλήθηκε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για ένταξη της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στο  πλαίσιο της πιλοτικής δράσης του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», στον θεματικό κύκλο «Ζω καλύτερα» – Ευ ζην -Μαθήματα ζωής και Αγωγής Υγείας, και με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής (δεξιότητες 21ου αιώνα).

Η έγκριση της Πρότασης Εκπαιδευτικού Υλικού και Δραστηριοτήτων για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με τίτλο «Ο κανόνας των Εσωρούχων» αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και αντίστοιχα επιβεβαιώνει την μεγάλη ευαισθησία του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη κοινωνική προτεραιότητα.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της καμπάνιας, που θα εισάγει πλέον ακόμη πιο ουσιαστικά την ενημέρωση σε πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας, αποτελεί μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση και έρχεται ως επιβράβευση στο αγώνα δρόμου που κάναμε σε δεκάδες σχολεία της χώρας, με συνολικά πάνω από 630 δράσεις και με αστείρευτη προσπάθεια να φτάσει το μήνυμα της καμπάνιας σε κάθε ελληνικό σχολείο και σπίτι.

Με το νέο πρόγραμμα γίνονται ακόμη πιο στέρεες οι βάσεις της  καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», που περνά με τον πλέον επίσημο τρόπο στις σχολικές κοινότητες.

Η καμπάνια εμπλουτίζει σημαντικά την παρουσία της, περνά δημιουργικά μέσα από το σχολικό περιβάλλον και διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Μαζί με το υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα animation videos «Το Μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα», τη συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας και την πρωτοβουλία της Επιτρόπου Johansson για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς και συντονισμού ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για χιλιάδες παιδιά.