«Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες» προτρέπει ο ιστορικός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντώνης Λιάκος, μετά τις συλλήψεις για τη φωτιά στη Μόρια που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ο κ. Λιάκος υποστηρίζει πως και ο ίδιος θα έβαζε φωτιά αν ήταν 16-17 χρονών, «είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο Facebook, γράφει: «Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».

Συνολικά έξι άτομα βρίσκονται υπό κράτηση από της Αρχές για τη φωτιά στη Μόρια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι τέσσερις συλληφθέντες είναι 19-20 ετών. Και οι δυο ανήλικοι 17 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά, που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο ΚΥΤ της Μόριας, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καταυλισμού εκτός και εντός ΚΥΤ, αφήνοντας άστεγους πάνω από 12.000 ανθρώπους.