Συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας Ιανός και του μεσογειακού κυκλώνα που ενδέχεται να σχηματιστεί και αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες επιδιώκει η Πολιτική Προστασία.

Για τον σκοπό αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει συγκαλέσει νέα ευρεία σύσκεψη στις 11:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Πού βρίσκεται τώρα και πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Οι περιοχές που θα χτυπήσει

Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός πλησιάζει τη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές, που έχουν απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου (βλ. δορυφορική εικόνα) όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Δείτε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κακοκαιρία Ιανός στον χάρτη που δείχνει live την πορεία του

Μαρουσάκης: Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χλμ την ώρα

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Ιανός» με ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη χώρα από σήμερα το απόγευμα και τους μετεωρολόγους να υποστηρίζουν ότι η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει ραγδαία, με τις υπηρεσίες από την Κεντρική Ελλάδα έως και την Κρήτη να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η χώρα να επηρεαστεί από τον μεσογειακό κυκλώνα ο οποίος αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, με πορεία προς την Ιταλία και το Ιόνιο.

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλεία και Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον «Ιανό». Την Παρασκευή θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική και η Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Από το βράδυ της Παρασκευής είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι Κυκλάδες και πιθανόν και η Κρήτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες.

Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χλμ την ώρα, λέει ο μετεωρολόγος του Open Tv, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δείτε πότε και πού θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv, Κλέαρχος Μαρουσάκης: