Κρίσιμες διαστάσεις αποδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild στην παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά την τουρκική Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο.

Η Bild ειδικότερα υποστηρίζει ότι η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και ότι 18 τουρκικά πολεμικά πλοία ήταν ήδη σε πορεία προς το Καστελόριζο, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η γερμανική εφημερίδα συγκρίνει την κατάσταση με την κρίση της Κούβας του 1962 και επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Bild, μετά το τηλεφώνημα την τελευταία στιγμή της Μέρκελ στον Ερντογάν, τα τουρκικά πολεμικά πλοία επέστρεψαν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα.

Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild». «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά.

Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση.

«Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σημειωτέον ότι σήμερα το πρωί το Μαξίμου επιβεβαίωσε πως χθες ο κ.Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ.Μέρκελ, στην οποία έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στον οποίο είχε τονίσει πως πλέον η ΕΕ πρέπει να προβεί σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ στις επτά σήμερα το πρωί η τουρκική πλευρά είχε επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, χωρίς να αναφέρει περιεχόμενο.