Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός σήμερα κιόλας τη Βουλή για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις προς την Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας πριν από λίγα λεπτά το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι ο τέως αναπληρωτής υπουργός κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε Ειδικό Δικαστήριο.

Όπως τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από χθες έχει βγει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όλος ο τουρκικός στόλος. Σαράντα πέντε και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται νότια της Ρόδου για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis», που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όχι σε αμφισβητούμενα νερά, κι εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους (σ.σ. εννοεί για την απόφαση περί παραπομπής ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο) και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της εθνοφυλακής στα νησιά μας ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή. Και όλα αυτά τα δίνατε εσείς, ενώ βουλευτές της ΝΔ το έπαιζαν κομάντο στο Twitter. Την ίδια στιγμή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο. Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι έξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κος Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει.

Γιατί; Για να μη δραματοποιήσουμε λένε τη κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ απ’ ότι είναι; Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλη συμπεριφορά; Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα; Ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε χωρά κανέναν εφησυχασμό; Η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια.

Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων. Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής. Συμφωνώ. Αλλά την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη, με έργα. Ποια ενότητα επικαλείστε όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει το γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων; Ποια ενότητα όταν έχετε οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο. Με τις κασέτες, με τις παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα, όπως είπε. «Ζητώ να έρθει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Δε μπορεί να κρύβεται. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έστειλε και το 2018, αλλά η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης, οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα και οι έρευνες απετράπησαν.

Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα και περιμένουμε ο κος Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή και να ενημερώσει γι’ αυτό την εθνική αντιπροσωπεία. Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και  σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου».