Την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής, το ρόλο της ηγετικής ομάδας, την ιεραρχική δομής της την εκπαίδευση, την κατήχηση και τις ακραίες θέσεις παρουσιάζουν οι ειδικές ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου στο πόρισμα των 190 σελίδων που συνέταξαν.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», που παρουσιάζει σήμερα το πόρισμα, γίνεται ξεκάθαρο πως η Χρυσή Αυγή διώκεται από τις δικαστικές Αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της θέση και κοσμοθεωρία που δεν αξιολογούνται ποινικά- αλλά γιατί τα ηγετικά και ιδρυτικά μέλη της έκαναν πράξη τα όσα πιστεύουν και πέρασαν στο επόμενο στάδιο που, όπως προκύπτει από το αποδεικτικό υλικό, βγαίνει από το όριο της νομιμότητας.

Κατείχαν παράνομα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, είχαν ναρκωτικά, έκαναν παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις τύπου ΟΥΚ, έκαναν επιθέσεις.

Μιχαλολιάκος, Παπάς, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μπούκουρας, Κουκούτσης, Αρβανίτης, Ματθαιόπουλος, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Λαγός, Μίχος, κ. ά. πρωταγωνιστούν σε δεκάδες δικογραφίες που αφορούν μαχαιρώματα αλλοδαπών, βίαια επεισόδια, εκφοβισμό πολιτών, τραμπουκισμό και επίθεση και κατά βουλευτών κ. ά. Από τα πρωτοφανή επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο και τη δολοφονία Φύσσα μέχρι και άγνωστες επιθέσεις στην Κόρινθο, τη Ραφήνα, ακόμα και απειλητικά τηλεφωνήματα μέσα από τη Βουλή.

Το αποδεικτικό υλικό δείχνει πως η ΧΑ φέρεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί, επί σειρά ετών, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν τη διάδοση και κατήχηση των θέσεών της και την οργάνωση των δράσεών της. Προκύπτουν δηλαδή διακριτοί ρόλοι, διαρκής δράση και δομημένη μορφή που παραπέμπει ευθέως σε παραστρατιωτικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Αποκαλυπτικά για τον τρόπο που λειτουργούσε η τοπική οργάνωση της ΧΑ Νίκαιας είναι τα μηνύματα που εντοπίστηκαν στο κινητό τηλέφωνο του ατόμου που φέρεται να είχε αναλάβει από τον Γιώργο Πατέλη καθήκοντα «διαβιβαστή», μεταφέροντας τις εντολές των υψηλόβαθμων στελεχών στα απλά μέλη. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράσεις της ΧΑ μέσω SMS με διαβάθμιση εμπιστευτικότητας: απόρρητο, άκρως εμπιστευτικό ή αδιαβάθμητο. Για παράδειγμα όταν το sms ανέφερε «Αύριο πρωί στις 9 άπαντες για τη δράση- παρουσία υποχρεωτική» , το λάμβαναν όλα τα μέλη της τοπικής. Όταν όμως σημείωνε «Παρακαλώ μη γίνει στραβή είναι στη μέση ο Λαγός», το μήνυμα λάμβαναν μόνο οι «επίλεκτοι» των ταγμάτων εφόδου.

Ενδεικτικά είναι μερικά από τα μηνύματα που βρέθηκαν στο εν λόγω κινητό:
-«Εντολή Λαγού. Παρακαλώ 8 άτομα για τη Δηληγιάννη. 2:30 ώρα από την ασφάλεια. Ενημερώστε με τώρα είναι ανάγκη»
-«Παρουσία της ασφάλειας απαραίτητη. Όλοι παραλλαγές»
-«Αύριο Τρίτη και ώρα 17.30 όλοι στα γραφεία. Θα γίνει προβολή με τις δράσεις της Νίκαιας. Και νυχτερινή δράση. Παρακαλώ αυστηρά το μήνυμα δεν διαρρέει πουθενά»
-«Η ομάδα ασφαλείας στα γραφεία. Όποιος δεν δουλεύει. Τώρα»

Το πόρισμα καταγράφει και τις αντιφάσεις και τις ανακρίβειες στις οποίες έχουν υποπέσει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται είναι αυτή που αφορά τις «εξορμήσεις» των ταγμάτων εφόδου.