Μεγάλη διαφορά για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα δίνει μια νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 64% των ερωτηθέντων απαντά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με μόλις το 25% να αναφέρει το αντίθετο, ενώ 6% απαντά ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Είναι φανερό πως η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς πάνω από 8 στους 10 δήλωσαν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς στη δημόσια υγεία και την πανδημία. Επίσης, θετικά κατά 73% αποτιμάται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης οι θετικές απόψεις φτάνουν το 63% και οι αρνητικές το 30%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχονται σε 21% οι θετικές απόψεις και σε 69% οι αρνητικές.

Θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά έχει το 68% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, έναντι μόλις 26% που θεωρεί το αντίθετο. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 65% αρνητικές εντυπώσεις, ενώ μόλις το 25% εκφράζεται θετικά για εκείνον.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσια διαφορά, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 20,9%. Τρίτο έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 5,1% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, ενώ το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ανέρχεται σε 1,6%.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι τον Μάιο -σε σύγκριση με τον Απρίλιο- τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες δυνάμεων, αν και το κόμμα που κυβερνά πολύ περισσότερες.

Αρνητικός ο κόσμος στο σενάριο εκλογών

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η γνώμη που έχουν οι πολίτες για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το συντριπτικό 84% λέει «όχι», ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Ανά ηλικία οι άνω των 65 ετών είναι αρνητικοί κατά 93%.

Γενικά, τα πολιτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι από το lockdown, τον φόβο της πανδημίας αλλά και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αυτή την οργή και το φόβο τον δείχνουν με την υποχώρηση της αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών της πρώτης γραμμής.

Η πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων:

Οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης:

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης:

Η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Η αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα: