Fake news αποδείχθηκαν οι συμβουλές που έδινε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο Facebook αναφορικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προστατευόμαστε από τον κορονοϊό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό μια σειρά από συμβουλές που φέρεται να βασίζονταν στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πανεπιστήμιο Johns Hopkins έβγαλε αυτή την εξαιρετική περίληψη για το πώς να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού», κάτι όμως που δεν είναι κάνει ποτέ το αμερικανικό ίδρυμα.

Τα ellinikahoaxes που εξέτασαν το θέμα, χαρακτήρισαν το δημοσίευμα ψευδές και αγνώστου προελεύσεως. «Παρότι αρκετές από τις οδηγίες που βρίσκονται στο υπό εξέταση κείμενο είναι σωστές, υπάρχουν και εσφαλμένες, ενώ το ίδιο το κείμενο δεν δημοσιεύτηκε από το Johns Hopkins» αποφάνθηκε. Επισημαίνει δε πως περιέχει μεταξύ άλλων πληροφορίες με μηδενική επιστημονική τεκμηρίωση.

Δεν είναι μόριο πρωτεΐνης

Αναφέρεται για παράδειγμα στο κείμενο του κ. Πολάκη ότι «1. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ΜΟΡΙΟ ΠΡΟΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου και αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα».

Όπως τονίζουν όμως τα ellinikahoaxes, «ο ιός δεν είναι μόριο πρωτεΐνης, αλλά αποτελείται και από μόρια πρωτεϊνών. Οι ιοί είναι ιδιαίτερα απλές δομές οι οποίες αποτελούνται από ένα περίβλημα μέσα στο οποίο μεταφέρουν το γενετικό τους υλικό και ενίοτε εργαλεία τα οποία βοηθούν στο να μεταφέρουν και να αναπαράγουν αυτό το γενετικό υλικό. Δεν αναπαράγονται από μόνοι τους αλλά χρειάζονται ένα ξενιστή ώστε να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς τους και να αναπαραχθούν και οι ιοί που παράγονται στη συνέχεια εξέρχονται από τον ξενιστή και ψάχνουν άλλα υγιή κύτταρα για να επαναλάβουν τη διαδικασία. Το κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι σαφές και αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα».

Δεν αποσυντίθεται μόνος του ο ιός

Αναφέρει επίσης ο κ. Πολάκης πως «2. Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν θανατώνεται, αλλά αποσυντίθεται μόνος του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται».

Τα ellinikahoaxes όμως απαντούν πως «ο ιός δεν “αποσυντίθεται μόνος του» εντός του σώματος, αλλά αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα είτε με περιορισμό της ικανότητάς του να προσβάλει κύτταρα-ξενιστές ώστε να μη μπορεί να μεταφέρει το γενετικό του υλικό και να αναπαραχθεί ή με καταστροφή των κυττάρων-ξενιστών που έχουν προσβληθεί ήδη.

Λάθη στο πλύσιμο των χεριών

Επισημαίνει επίσης ο κ. Πολάκης ότι «4. Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. Γι ‘αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο χεριών, ρούχων και ο,τιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο».

Ούτε όμως και αυτό το σημείο ευσταθεί. Οποιαδήποτε θερμοκρασία και αν χρησιμοποιήσετε για το πλύσιμο των χεριών θα είναι αποτελεσματική εφόσον πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι. Επιπρόσθετα η θερμοκρασία η οποία χρειάζεται για να καταστεί αδρανής ο ιός είναι περίπου 60℃ η οποία προφανώς δεν συνίσταται για πλύσιμο των χεριών ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική σε αυτό το πλαίσιο.