Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας αποτελούν προτεραιότητες και έπεται η οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με φόντο την κρίση με τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες, ανακοινώνοντας δέκα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους και μερική κάλυψη ενοικίου.

Βασικοί άξονες:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αφορούν όλες αυστηρά όμως τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορονοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων όμως ΚΑΔ είτε μένουν ανοιχτές είτε λειτουργεί μέρος των δραστηριοτήτων τους είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων προβλέπεται αναστολή για 4 μήνες, έως 31 Ιουλίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις οι πληρωμές:

-Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο

-Βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ ή τα ελεγκτικά κέντρα

-Καταβολή των δόσεων, ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Υπολογίζεται πως έχει ανασταλεί η λειτουργία εν συνόλω ή εν μέρει 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων με 600.000 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν κι άλλες 100.000 με πάνω από 200.000 εργαζόμενους που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά επηρεάζονται δραστικά και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Θα υλοποιήσουμε διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη μείωση του τζίρου και μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι. Όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ από τον προϋπολογισμό στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους και έχει συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιοδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες. Η αποζημίωση αυτών και οι λοιπές ασφαλιστικές προβλέψεις θα ανακοινωθούν από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βρούτση.

5. Επιπλέον αυτών των 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Ήδη, σήμερα, πραγματοποιούνται σχετικές συζητήσεις, επί συγκεκριμένων ελληνικών προτάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

6. Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι:

(α) οι μάσκες και τα γάντια,

(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

7. Προχωράμε σε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

8. Με δεδομένες τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις αδυναμίες απρόσκοπτης συνέχισης της εκτιμητικής διαδικασίας, αποφασίσαμε την παράταση της εκτιμητικής άσκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τις νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

9. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Παράλληλα προχωρά και σε απλοποίηση των διαδικασιών για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μην στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία. Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ενταθεί.

10. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ζήτησα, και συνεννοηθήκαμε, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προσδιοριστούν βασικές καθημερινές συναλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα. Τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά, αλλά η Ένωση θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι απευθείας συναλλαγές, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία εργαζομένων και συναλλασσομένων.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου.

«Καλούμε όλους να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος» είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση ενεργεί μεθοδικά και αποτελεσματικά, κι αυτό αποδείχθηκε και με την απόφαση του Eurogroup.

«Η χώρα μας διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας για να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό» τόνισε, και υπενθύμισε μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ, η νομοθέτηση για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων με παιδιά και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας, πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ανέφερε: «Ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση μη απολύσεων, ο εργαζόμενος την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος αντιμετώπισης των δύσκολων και έκτακτων συνθηκών. Την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην κοινωνία».

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μέτρα δεν ισχύουν για επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε απολύσεις

Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους και ο Άδωνις Γωργιάδης, όποιες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις αυτήν την περίοδο, μένουν εκτός μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας και προσέθεσε:

«Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως <‪30/9/2020‬.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα ότι αν όλοι πράξουμε το καθήκον μας και δείξουμε την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα η ελληνική οικονομία θα βγει νικητής, θα προχωρήσουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον αρκεί ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που του αναλογεί, ενώ σημείωσε πως είναι κρίσιμη η παρουσία της Ε.Ε.

Βρούτσης: Οι απολύσεις στις επιχειρήσεις αυτό το διάστημα θα θεωρηθούν άκυρες

Τρίτος τον λόγο πήρε ο κ. Βρούτσης, μετά τους κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας: «Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Θέλω να τονίσω ότι, δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως τραγική. Οι επιχειρηματίες να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις, ούτε λόγω πανικού. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

«Τα έκτακτα μέτρα συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων», τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ανέφερε πως αυτό το διάστημα μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις και όσες γίνουν, τότε με νόμο θα θεωρηθούν άκυρες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των απολύσεων υπογράμμισε: «Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη».

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.
  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους.
  4. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση: