Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που  προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στο ποδόσφαιρο (όπως αυτή που πρότεινε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την ομάδα της Θεσσαλονίκης) .

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε εξαγγείλει νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν αλλά θα τιμωρηθούν με απώλεια βαθμών.

Όπως μάλιστα, προκύπτει από την τροπολογία η τιμωρία που θα επιβληθεί θα είναι μείωση από 5 έως 10 βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Την τροπολογία θα υποστηρίξει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ στη Βουλή δεν βρίσκεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το μοναδικό νομοσχέδιο που συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί είναι αυτό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί «επιδόματος γέννησης και λοιπών διατάξεων». Οπότε για να περάσει η τροπολογία εντάχθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι είναι άσχετα τα δύο θέματα μεταξύ τους.

Κάτι τέτοιο βέβαια το απαγορεύουν οι κείμενες διατάξεις, αφού θα πρέπει η τροπολογία να σχετίζεται με το νομοσχέδιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί κατά κόρον απ’ όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια η τροπολογία κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επομένων ωρών από την Ολομέλεια της Βουλής μαζί με το επίδομα που θα δίνεται για κάθε νέο παιδί που γεννιέται.

«Κλείδωσε» το -5 έως -10 η ποινή

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία