Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μήνυμά του έκανε γνωστό ότι πρόκειται να  στηρίξει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αντιφάσεις και υποκρισία όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου αν και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, χωρίς να εξηγήσει το γιατί».

Μάλιστα το χαρακτήρισε ως «σφάλμα το οποίο δεν θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς δεν θα προσθέσουμε ένα ακόμα σφάλμα στα σφάλματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει – να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

«Μητσοτάκης δεν θα γίνω, δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», τόνισε και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν θα προσθέσουμε ένα ακόμα σφάλμα, θα κρατήσουμε στάση ευθύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια».

Και αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.

Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ακραία συντηρητικών ιδεών που έχει υιοθετήσει».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μία συνειδητή επιλογή όσον αφορά τη στήριξη της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν επιλογή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί στο ΣτΕ και να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα.