Έτοιμο νέο καταστατικό και νέο όνομα κόμματος είχε στα χέρια του ο γραμματέας, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή ετίθετο εκτός νόμου. Ο αιφνιδιασμός ωστόσο ήταν απόλυτος. Όπως αναφέρει η Realnews οι συλλήψεις του αρχηγού και πολλών βουλευτών του κόμματος στέρησαν από τη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να έχει πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος από την αρχή δεν έκρυψε το στόχο του. Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να λειτουργεί ως κόμμα στη Βουλή, τουλάχιστον έως ότου η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνα και εκδώσει τελικό πόρισμα για το εάν η Χ.Α. στο σύνολό της συνιστά «εγκληματική οργάνωση». Οι συλληφθέντες βουλευτές εξακολουθούν να διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα, μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το μόνο «όπλο» που έχει στα χέρια της η Χρυσή Αυγή για αντιπερισπασμό είναι οι παραιτήσεις βουλευτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, συντονιστικό ρόλο στην οργάνωση αναλαμβάνει πλέον η βουλευτής, Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του γραμματέα της Χ.Α.

Τι συζητούν

Την Παρασκευή το βράδυ, σε κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς θα εκδηλωθεί η «αντεπίθεση». Τρία είναι τα επικρατέστερα: Να παραιτηθούν και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, να παραιτούνται σταδιακά βουλευτές συγκεκριμένων περιφερειών ή να παραιτηθεί μόνον ο βουλευτής Επικρατείας, Χρ. Παππάς.

Το σενάριο της ομαδικής παραίτησης βουλευτών, που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, μπορεί να προκαλέσει εκλογικό σεισμό, όπως επιθυμεί η Χ.Α., όμως την αφήνει χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία. Αν παραιτηθούν και οι 18 βουλευτές της, θα κληθούν από τον πρόεδρο της Βουλής ένας ένας όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές για να πουν αν δέχονται ή όχι τις κενές έδρες. Αν αρνηθούν όλοι, τότε θα στηθούν κάλπες σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο (άρθρο 104), εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιας του συνδυασμού που παίρνει τη σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο εκλογικός πήχης του 3% δεν υπάρχει. Όποιος υποψήφιος λάβει περισσότερες ψήφους κερδίζει και καταλαμβάνει την έδρα. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό το σενάριο είναι αυτοκαταστροφικό για τη Χ.Α., διότι κινδυνεύει να μην εκλέξει κανέναν βουλευτή, δεδομένου ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει σταδιακές παραιτήσεις βουλευτών της Χ.Α., οι οποίες θα προκαλούν αλυσιδωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε επιμέρους περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στη Χ.Α. ότι θα υποβάλουν το πολιτικό σύστημα σε ένα διαρκές δημοψήφισμα, στο οποίο «θα αναμετριούνται από τη μία οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου και της τρόικας και από την άλλη οι δυνάμεις της Χ.Α.», όπως λένε.

Το τρίτο και πιο αδιευκρίνιστο σενάριο που μελετούν στη Χ.Α. είναι να παραιτηθεί μόνον ο βουλευτής Επικρατείας εκτιμώντας ότι είναι δυνατόν να προκληθούν γενικές εκλογές σε όλη την επικράτεια. Εδώ οι απόψεις των συνταγματολόγων διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται πανελλαδικές εκλογές για την αντικατάστασή του και κάποιοι άλλοι ότι θα πρέπει να συνεδριάσει η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει αν χρειάζονται γενικές εκλογές ή όχι.