Την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρις ότου συσταθεί ο νέος φορέας διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση των εκπομπών. Με την απόφαση αυτή λύνει τα χέρια των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου καθώς το θέμα της ΕΡΤ περνά σε νέα φάση έχοντας αποτραπεί η ρήξη.

Στην ανάγκη ανασχηματισμού και συντονιστικού σχήματος της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Όπως ανακοίνωσε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα επαναληφθεί την Τετάρτη και αφού, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το Μαξίμου ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και ξανανοίξει την ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, είπε από την πλευρά του ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να θέσει σε κίνηση της λειτουργία της ΕΡΤ. Με το ζήτημα ΕΡΤ, όπως είπε, ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα της συνλειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης. «Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του διοικητικού συμβουλίου της», ανέφερε μεταξύ άλλων, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσήλθε, στο μεταξύ, με νέα πρόταση εννέα σημείων, που αφορά την επαναλειτουργία του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης αλλά και το κυβερνητικό σχήμα. Ο Α. Σαμαράς, σε μια κίνηση εκτόνωσης, προτείνει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με την είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός πρότεινε:

1) τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία

Α) θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα

Β) θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.

2) Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού

3) Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου

4) Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων

5) Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

6) Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται

7) Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ

8) Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

9) Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Β.Βενιζέλος προσέρχεται με πρόταση 2000 απολύσεων απ όλο τον δημόσιο τομέα κι όχι μόνο από την ΕΡΤ πρόταση την οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν απορρίπτει το Μαξίμου ,δεν δέχεται όμως το προαπαιτούμενο που θέτει το ΠΑΣΟΚ που είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Φ. Κουβέλης, απαιτώντας απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Πάντως πίσω από το θέμα της ΕΡΤ κρύβεται η απαίτηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να βρεθεί ένα νέο επίπεδο λειτουργίας της κυβέρνησης με τα δύο κόμματα να έχουν καθοριστικό κι όχι συμβουλευτικό ρόλο.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ