Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Νεάς Δημοκρατίας μίλησε για όλους και για όλα. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης…

– Ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο σηματοδοτεί την αναγέννηση της Παράταξης. Ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ας τα πάρουμε οργανωτικά, είστε ικανοποιημένος;
Η πορεία προς το Συνέδριο ξεκίνησε, κάτω από δύο όρους που την προσδιόρισαν. Ο πρώτος, ήταν η εκλογική μας συντριβή. Μία ιστορική για την Παράταξή μας, ήττα. Ο άλλος, η κινηματική αλλαγή της ηγεσίας, με την εκλογή, από 800.000 μέλη του κόμματός μας, του νέου Πρόεδρου μας Αντώνη Σαμαρά. Η ήττα, μας έφερε απογοήτευση, πικρία, αποθάρρυνση. Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, αισιοδοξία και ελπίδα.
Με σκοπό να δώσουμε στην Παράταξη δύναμη και πνοή, ερμηνεύσαμε στην πράξη το βασικό μήνυμα της εκλογής της νέας ηγεσίας, που ήταν «Αλλάξτε τα όλα».

– Νέο ξεκίνημα λοιπόν για τη Ν.Δ. Από τις εσωκομματικές εκλογές όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Πρώτον, υπάρχουν πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στην Παράταξη, όπως η κα Μπακογιάννη, με την οποία δεν είχατε και τις καλύτερες σχέσεις…
Σε όλα τα κόμματα, υπάρχουν διαφορές. Διαφορές απόψεων, αντιλήψεων, νοοτροπίας και χαρακτήρων. Ενώνονται οι δυνάμεις για να κατακτηθεί ένας κοινός στόχος αλλά μπορεί και να μη διασταυρώνονται οι δρόμοι της σκέψης. Να σημειώσετε, ότι κανείς δεν χαίρεται, όταν κάποια στελέχη επιλέγουν άλλους δρόμους.

– Θα έχει τύχη το φημολογούμενο κόμμα της κας Μπακογιάννη;

Εάν γίνει, θα κριθεί από την κοινωνία. Και από ότι φαίνεται η κοινωνία δεν έχει διάθεση για πειραματισμούς. Αντίθετα, θέλει τις πολιτικές δυνάμεις να ανανεώνονται, να εκσυγχρονίζονται, να προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών, να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

– Κάποιοι θεωρούν πώς οι θέσεις σας δεν ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά σε ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και εκείνα της οικονομικής πολιτικής.
Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Αντίθετα, μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο διαμορφώθηκε πλαίσιο αρχών και θέσεων για όλα τα ζητήματα. Ο λόγος μας είναι ενιαίος και κοινή η πορεία που χαράσσουμε όλοι. Αυτό κατόρθωσε το Συνέδριο. Η καινούργια Νέα Δημοκρατία βγαίνει μπροστά ενωμένη, δυνατή, με ξεκάθαρη πρόταση για το αύριο της πατρίδας μας.

– Αρκετοί θεωρούν πως επειδή εκφράζετε ένα πιο μεσαίο χώρο, ίσως κάποια στιγμή έρθετε σε ρήξη με φωνές που εκφράζουν πιο ακραίες απόψεις μέσα στο κόμμα.

Όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, είναι γνωστό, ότι είμαι απέναντι στο λαϊκισμό και στις ακρότητες. Αξίωμα της πολιτικής μου είναι, ότι η δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Αυτήν την αρχή πάντα υπηρετούσα και θα υπηρετώ. Ιδιαίτερα δε, στους καιρούς μας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητάει συνεννόηση, συνεργασία και σύνθεση, αυτή η πολιτική στάση λειτουργεί ως ανασχετικός μοχλός σε τάσεις ακραίες, ενώ καλλιεργεί και στηρίζει τη συνοχή και την ενότητα.

– Ο Αντώνης Σαμαράς είναι δεξιός ή κεντρώος;
Η ταυτότητα της πολιτικής σκέψης του Αντώνη Σαμαρά είναι κρυστάλλινη. Στο πρόσωπο του καινούργιου Αρχηγού της ενώνονται όλες οι δυνάμεις της ευρείας ελληνικής κεντροδεξιάς.

– Από την επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ είστε ικανοποιημένος; Θα προτείνατε αλλαγές σε πρόσωπα; Σε ιδέες και πολιτικές;
Η επιλογή των προσώπων είναι θέμα του προέδρου, ο οποίος χαράσσει την πολιτική που ακολουθείται.

– Στη ΝΔ φαίνεται πως πλέον κινείστε και στη λογική, πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί, αν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το επόμενο διάστημα…
Τίποτε δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Η ατελέσφορη πολιτική της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης, ενδέχεται να οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ολοκληρώσει την οργανωτική της ανασυγκρότηση, έχει έτοιμο το μηχανισμό της και ένα ισχυρό οπλοστάσιο σε ιδέες, θέσεις και πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου.

– Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη ΝΔ θα είναι οι εκλογές του Νοεμβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι έτοιμο το κόμμα; Ο πήχης που έχει μπει;
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη για όλες τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Αυτό που την οδηγεί είναι το αίσθημα δημοσίου καθήκοντος και η κοινωνική συνοχή και ενότητα. Από τις δημοτικές εκλογές θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά κάτω από τις κοινωνικές συνθήκες που διενεργούνται, τα πολιτικά μηνύματα θα σταλούν προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

– Τελικά χρειαζόντουσαν οι Εξεταστικές Επιτροπές; Όλα δείχνουν ότι οι παρενέργειες στη λειτουργία ακόμα και του κράτους, είναι αισθητές.
Καταρχήν, κανείς δεν είναι υπέρ της συγκάλυψης. Κάθε άλλο. Και το φως πρέπει να πέσει άπλετο παντού. Και όσοι έχουν ευθύνες να τις αναλάβουν. Ωστόσο, διαφωνώ με τη χρονική περίοδο που γίνονται αυτά και με το γεγονός ότι οι πολιτικοί αναλαμβάνουν ρόλο δικαστών.

– Τελικά, θα γλιτώσουμε την πτώχευση;
Η ανησυχία υπάρχει και αν οδηγηθούμε εκεί, το πολιτικό μας σύστημα θα απαξιωθεί πλήρως και χωρίς καμία αμφιβολία η κοινωνική κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο. Γι αυτό πέρα και πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις πρέπει να βάλουμε όλοι, την Ελλάδα. Να μην αφήσουμε τη χώρα να πτωχεύσει. Έστω και τη δωδεκάτη, να καλλιεργήσουμε το πολιτικό μας σύστημα, εθνική λογική.

Ολόκληρη η συνέντευξη στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο.