43
loading

Με το σύνθημα ανάπτυξη για όλους ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου στο βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες για μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου».

Newsbeast.gr, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων που η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει επενδύοντας στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία επενδύσεων. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένα πεδία που θα δοθεί βαρύτητα.

Πρόκειται για τα εξής:

 1. Φορολογική πολιτική,
 2.  Επενδύσεις,
 3. Εργασιακά
 4. Ψηφιακή πραγματικότητα

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι κοινωνικές παροχές

 • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
 • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
 • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
 • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
 • Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
 • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείτε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
 • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
 • Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Η 13η σύνταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρείται η λεγόμενη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη… μονιμοποίησή του.

Όπως είπε: «Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός μποναμάς. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Ξεμπλοκάρουν επενδύσεις

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, έρχονται αποκρατικοποιήσεις σε:

 • ΔΕΠΑ,
 • Ελληνικά Πετρέλαια και
 • Αεροδρόμιο Αθηνών, για το οποίος είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ.

Το Ελληνικό ξεμπλοκάρει και αυτό σημαίνει ότι:

 • μέσα στο μήνα, αναμένεται και η τέταρτη για τις ζώνες πολεοδόμησης και η δρομολόγηση του διαγωνισμού για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου.
 • Το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020.
 • Η αξία επένδυσης φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 • Οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή αναμένεται να φτάσουν τις 10.000.
 • Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να είναι 75.000.

Η επένδυση της Eldorado Gold

Στην επένδυση της Eldorado Gold αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη».

Τι θα φέρει η επένδυση

 • Η συνολική αξία του έργου φτάνει το ένα να δισ. ευρώ.
 • Οι θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή αναμένεται να είναι 1.900.
 • Περισσότεροι από 900 πολίτες θα απασχοληθούν μετά την ολοκλήρωση του.

Νέο σχέδιο από την Cosco

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο:

 • για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας,
 • για καινούριες υποδομές, αλλά και
 • για ίδρυση ξενοδοχείων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα.

Συνολική αξία επένδυσης: Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου: 2.500 εργαζόμενοι.

Και νέες θέσεις εργασίας: 3.000.

Προσλήψεις για την προστασία του πολίτη

 • Προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους.
 • Ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
 • Ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020.

Εργασιακά

 • Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
 • Προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.

Προσλήψεις στον τομέα της Υγείας

 •  2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και
 • 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας - Οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους.

Μέτρα για ένα ψηφιακό κράτος

 • Πρώτη ενέργεια είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
 • Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση», ώστε ο πολίτης να μπορεί με ασφάλεια να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.

Μέτρα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

 • Σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
 • Στο διάστημα 2020 - 2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση.
 • Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
 • Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec».

Αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ, σημείωσε: «είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής.  Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου». «Θα προστατεύσουμε το brand Μακεδόνια, την πραγματική Μακεδονία, και θα το υποστηρίξουμε με μια μεγάλη εκστρατεία», συμπλήρωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar Κουλης

  Ευτυχώς που τα πήρα έτοιμα. Ευτυχώς που υπάρχουν (...)

 2. avatar ΤΑ ΠΑΙΞΑΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

  ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΧΑΠΑΚΙΑ ΣΑΣ .....ΣΑΣ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ....ΚΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ.... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ (...)....ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΓΙΑ ΕΛΕΟΣ...

 3. avatar Αρρωστεια

  Άντε συνέλληνες κουράγιο άλλο ένα χρόνο και απο 2021 θα χεζομε ταληρά! Πάντως αυτό με τη μείωση φόρου και το τέλος αλλυλεγγης τπ πάει απο χρόνο σε χρόνο, στο τέλος θα το εφαρμόσει το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ.

 4. avatar μακάρι

  Μακάρι να τα κάνει...Τίποτα άλλο. Μακάρι

 5. avatar Νεώτερος ανώνυμος.

  Μεγάλη απογοήτευση, δυστυχώς. Τη στιγμή που ΔΕΝ είπε/δεσμεύτηκε για δραματική μείωση στις εισφορές 27% του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχει κανένα νόημα να δουλεύουμε περισσότερο, γιατί θα κερδίζουμε λιγότερα. Συνολικά οι συνολικές εισφορές σήμερα είναι στο 70% του τζίρου! Τώρα, το μόνο που είπε είναι πως μέχρι τα 10.000 ο φόρος θα είναι 9%. Από εκεί και πέρα, πάλι χαράτσι του 70%, τουλάχιστον. Έχει νόημα να ανοίξεις μαγαζί ή να κόβεις αποδείξεις; (κανένα)

  1. avatar takaros9

   Φίλε μου έχεις ένα δίκιο για τις εισφορές. Έχει πει προεκλογικά πως θα μπει ανώτατο όριο για τα ψηλά εισοδήματα. Ωστόσο 7 στους 10 δηλώνουν ζημιά. Με αυτό το απλό 9% που δεσμεύτηκε για τα κέρδη ως 10.000€ θα σωθούν! Αντί για 0€ θα εμφανίζουν όλοι 10.000€ πληρώνοντας ανάλογο ΦΠΑ, εμφανίζοντας τα τιμολόγια εξόδων κλπ ώστε να έχουν ένα πρόσωπο στις τράπεζες για δάνεια κλπ.

  2. avatar Γκας

   τραγικό για εμας τους ελεύθερους επαγγελματίες, ειναι δυνατόν να μην κοψει εισφορές. Το "μπλοκάκι" πλεον ειναι άχρηστο.

 6. avatar Μπούρδες και

  μπόλικο κουτοχορτο.

 7. avatar death angel

  Δυστυχώς τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν αυτά και το αποτέλεσμα το βιώνουμε τα τελευταία 10 χρόνια.
  Θέλω να τον πιστέψω αλλά κάτι με εμποδίζει....

 8. avatar Tassos78

  Εισφορά αλληλεγγύης??

 9. avatar Χαχα222

  75.000 νεες θεσεις εργασιας....και ο Συριζα το φρεναρε...γιατι λεει ειχε βιοτοπο και αρχαια...ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ...ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1960

  1. avatar Το αεροδρόμιο έχει βάσεις μόνο

   Και δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγούμαστε

  2. avatar Το αεροδρόμιο έχει βάσεις μόνο

   στα λιγα κτιρια του αεροδρομίου που λειτουργουσε.Εδώ θα σκαφτεί το σύμπαν για να γίνουν πολλαπλάσια θεμέλια για πολλαπλάσια κτίρια.Τώρα ξηλώνεις τους αεροδιαδρόμους και βγάζεις τα αρχαία στο φως.Φτιάχνεις έναν ωραίο ενιαίο αρχαιολογικό χώρο με αναψυκτήριο-εκθετήριο και εισπράττεις.Εάν φτιαχτουν κτίρια , ξεχασέ τα, θα καταστραφούν.Θέλει πολύ μυαλό για να το σκεφτείς ; Εκτός εάν δουλεύεις στην εταιρεία που το αγόρασε!!Επίσης νομίζεις ότι θα δουλέψουν έλληνες εκεί; Ας γελάσουμε!Λαθρομετανάστες θα δουλέψουν , οι οποίοι εν τω μεταξύ θα έχουν βαπτιστεί ως Έλληνες.Εσύ και εγώ θα κοιτάμε από απέξω ως χάνοι.

   1. avatar Galleon

    Τους λαθρομετανάστες για εργάτες οι ελληναραδες εργολάβοι τους παίρνουν και μάλιστα με μαύρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...