Η θερινή ραστώνη έφθασε στο τέλος της για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όσες μέρες βρισκόταν στην Ισπανία δεν παρέλειπε όπως μαθαίνουμε να έχει καθημερινά τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργάτες του που παραθέριζαν την ίδια ώρα σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Στόχος του τέως πρωθυπουργού είναι να μετασχηματίσει το συντομότερο δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ «σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη», όπως είχε πει και ο ίδιος τη βραδιά των εκλογών της 7ης Ιουλίου που μπορεί μεν το κόμμα να ηττήθηκε, ωστόσο του έμεινε ως πολιτική προίκα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 31,5%.

Πάνω σε αυτό το ποσοστό θα χτίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου το νέο κόμμα που δεν θα έχει απαραίτητα αμιγώς αριστερό προσανατολισμό αφού στόχος του είναι η δημιουργίας μιας μεγάλης κεντροαριστεράς που θα συμπεριλαμβάνει αρκετά πρόσωπα και από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ πέραν αυτών που ήδη έχουν απορροφηθεί το προηγούμενο διάστημα που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας έχει «κλειδώσει» στο μυαλό του την υλοποίηση του εγχειρήματος και όπως μας λένε κυνικά πρόσωπα από το περιβάλλον του, «όποιος τολμήσει να του σταθεί εμπόδιο θα έχει την μοίρα του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου».

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μια στενή ομάδα λιγότερων από 10 προσώπων που έχουν απευθείας επικοινωνία μαζί του και θα τον βοηθήσουν στις επικείμενες ζυμώσεις μετάλλαξης του κόμματος.

Πρόκειται για την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Γιώργο Τσίπρα, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτιόγλου, τον Νίκο Παππά, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Παύλο Πολάκη και τη Ρένα Δούρου. Πρόκειται για μια ομάδα προσώπων που ανήκει στον πρώτο κύκλο των έμπιστων προσώπων του αρχηγού του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης και με αυτήν θα πορευτεί το προσεχές διάστημα. Σε αυτούς όπως θα παρατηρήσει κανείς δεν συγκαταλέγεται ο νυν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που θεσμικά κατέχει τη Νο 2 θέση του κόμματος. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να τον αντικαταστήσει θεωρώντας ότι έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις αλλεπάλληλες ήττες των τριών τελευταίων μηνών και ιδίως των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις οποίες το κόμμα δεν προετοιμάστηκε σωστά.

Άλλωστε ο κ. Σκουρλέτης είναι από αυτούς που δεν βλέπουν και ιδιαίτερα θετικά τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατηρήσει ένα αμιγώς αριστερό προφίλ. Την ίδια άποψη έχει ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής της επονομαζόμενης «Ομάδας των 53» (που αποτελεί και τον σημαντικότερο εσωκομματικό πόλο) Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης που έχει δηλώσει ευθέως ότι «δεν χρειάζονται αναχρονιστικού τύπου επιστροφές όπως αυτή της ΠΑΣΟΚοποίησης».

Το ποια πτέρυγα θα υπερισχύσει είναι από τώρα πάντως δεδομένο, καθώς ο κ. Τσίπρας πέραν του γεγονότος ότι δεν αμφισβητείται ως ηγέτης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα επιδιώξει να επανεκλεγεί προσεχώς και από τη βάση του κόμματος ώστε να πάψουν να υφίστανται ακόμη και οι όποιες ισχνές φωνές εσωκομματικής αντίρρησης.