Ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και καταδικάζοντας παράλληλα την λογική των συμψηφισμών, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, θέλησε να κλείσει τα μέτωπα που άνοιξαν με τις μετατάξεις στη Βουλή πριν ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

«Θα είμαι απόλυτα καθαρός. Εδώ δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για μετατάξεις υπαλλήλων. Είναι μία πληγή για το πολιτικό σύστημα. Και δεν το γνώριζα ότι συνέβαινε. Διακομματικά έγινε δεκτή η πρόταση Τραγάκη. Όμως όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ χρωστάμε μία συγγνώμη σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ’ αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή στους πολίτες».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Ήταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίλημμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών: «Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις. Ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα.

Ενώ για την προεκλογική στρατηγική του κόμματός του είπε: «Μακριά από εμάς η λογική του φόβου. Επικαλούμαστε τη λογική και όχι το φόβο. Θέλουμε να συγκριθούν τα προγράμματά μας. Έχω πει πολλές φορές ότι αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Εκείνο του “πολιτικού οδοστρωτήρα”. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη ότι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαιώματα και καλές αμοιβές».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ΝΔ μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες. Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα».

«Αν δεν υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα σχέδιο που έχει ήδη πει στον ελληνικό λαό τότε θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να τα ανατρέψουν, δηλαδή οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οι μειώσεις του ΦΠΑ», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας: «Δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις «μπακαλικής». Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο; Είναι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας που προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

«Θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά»

Για το οριστικό διαζύγιο του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Alpha σχολίασε ότι: «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση να μην είναι υποψήφιος. Απόφαση που σέβομαι. Ήταν δική του απόφαση. Θα μιλώ πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά και πάντα θα του πιστώνω ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας. Ήταν ειλημμένη η απόφαση του. Πρότεινε η συλλογικότητα κάποιους υποψηφίους. Τοπικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι δεν θα είχαν θετική απήχηση. Είμαι βέβαιος ότι θα ναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την βουλή».

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός σχολίασε: Εγώ είμαι της θεωρίας ότι πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν. Δεν έχουν όμως όλα τα λουλούδια όμορφη μυρωδιά. Το να βγαίνει ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στην Αριστερά και να λέει ότι είναι χαμένη ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Σε Αχαΐα και Λάρισα θα είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και σύντομα θα ανακοινωθεί και η τρίτη εκλογική Περιφέρεια στην οποία θα θέσει υποψηφιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ για τις υποψηφιότητες στις εθνικές εκλογές.

Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προεκλογική περίοδο ορίζεται η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συμπληρωματική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται εκτός από τις πρώτες υποψηφιότητες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και οι υποψηφιότητες στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες.

Δείτε εδώ τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες

Η αντίδραση της Πειραιώς στη συνέντευξη του πρωθυπουργού

«Είναι λυπηρό ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και σήμερα αρνείται να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες τον εξανάγκασαν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε και επανέλαβε τα ίδια ψέματα που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, χωρίς να συνειδητοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε στους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Οι Έλληνες έχουν ήδη ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα. Εκείνος θα το αντιληφθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου».