Για τα δικαιώματα των εργαζομένων ανησυχεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν χάσουμε τα εργατικά μας δικαιώματα», τόνισε η 54χρονη Κούνεβα μιλώντας στο AFP.

Μετά από πέντε χρόνια που πέρασε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, η Κωνσταντίνα Κούνεβα εκφράζει την ανησυχία της για την άνοδο των νεοφιλελεύθερων στην Ευρώπη.

Ανησυχεί επειδή στην Αυστρία πρόσφατος νόμος ανέβασε σε 60 εβδομαδιαίως τις ώρες εργασίας, δηλαδή 12 ημερησίως. Και εκφράζει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι στη Ρουμανία η κυβέρνηση μεταφέρει το μεγαλύτερο βάρος των εισφορών στους εργαζόμενους.

«Όταν συναντώ φτωχούς ανθρώπους, ξεσπούν σε κλάματα πιστεύοντας ότι μια προηγούμενη κυβέρνηση που φτωχοποίησε τη χώρα ενδέχεται να επιστρέψει στην εξουσία», επισημαίνει η Κούνεβα μιλώντας στο AFP.

Αν και δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κούνεβα πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αναδιανείμει τα εισοδήματα, παρόλο που είχε περιορισμούς εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που αναγκάστηκε να ακολουθήσει.

«Αυτή η κυβέρνηση πρόσεχε τους φτωχούς, προσπαθούσε να βοηθήσει τους Έλληνες. Έκανε οικονομίες για κοινωνική πολιτική, για να βοηθήσει τις φτωχές οικογένειες», εκτιμά η πρώην γενική γραμματέας του συνδικάτου της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα εκφράζει τη «λύπη» της που η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη ένα πλαίσιο προστασίας για τις οικιακές βοηθούς, οι οποίες εργάζονται χωρίς κοινωνική ασφάλιση και βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών τους.

Όπως λέει στο AFP, Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι που ζητούν τη συμβουλή της της λένε «ότι οι εργοδότες τους παρακρατούν τον μισθό τους, τους εκβιάζουν για να υπογράψουν πλαστά χαρτιά πρόσληψης ή τους απολύουν άδικα».