Μόνο ως ραγδαίες μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών και μετά τη διαφαινόμενη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές 2019, με 9 μονάδες διαφορά και την ανακοίνωση προκήρυξης πρόωρων Εθνικών Εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και αρκετό καιρό ακολουθούσε την στρατηγική να ζητά συνεχώς πρόωρες εκλογές από τον αντίπαλό του. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να πράξει διαφορετικά και μετά τη μεγάλη επικράτηση της ΝΔ στη μάχη της ευρωκάλπης. Μία επικράτηση που μπορεί να καταγράψει και διψήφιο νούμερο διαφοράς. Έτσι λίγο μετά την ανακοίνωση της πρώτης επίσημης εκτίμησης του αποτελέσματος αρχηγός της ΝΔ πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η «αλλαγή για την οποία μίλησα στην προεκλογική περίοδο ήδη ξεκίνησε».

Σίγουρα πάντως η νίκη του Κυριάκου Μητοστάκη είναι αρκετά σημαντική για τον ίδιο και το κόμμα του καθώς είναι η πρώτη του επικράτηση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και η πρώτη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε εκλογική μάχη μετά το 2012. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Η νίκη αυτή τον βγάζει ακόμα πιο ισχυρό ενόψει και της μεγάλης μάχης των Εθνικών Εκλογών του 2019.

Άμεσα μετά την ανακοίνωση των exit polls δύο πρώην πρωθυπουργοί δήλωσαν την στήριξή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντάς του συγχαρητήρια ενώ λίγη ώρα μετά ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την απόλυτη στήριξη στον αρχηγό της ΝΔ λέγοντας: «Η παράταξη νίκησε, το δίκιο νίκησε, η αλήθεια νίκησε, η Ελλάδα νίκησε, Είναι μία πολύ μεγάλη μέρα για τη χώρα σήμερα και αύριο ξημερώνει μία νέα μέρα. Συγχαρητήρια σε όλον τον κόσμο, έπρεπε τα πράγματα να αλλάξουν. Νομίζω είναι καθαρό το αποτέλεσμα για την παραίτηση Τσίπρα και το είπε ο Μητσοτάκης. Θα είναι λάθος για την Ελλάδα και την οικονομία να παραμείνει στην εξουσία».

Το γάντι σηκώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός μετά και την μεγάλη ήττα σήκωσε το γάντι για τις πρόωρες εθνικές κάλπες όπως ανακοίνωσε και στο μήνυμά του. Κάτι που φαινόταν αναπόφευκτο μιας και η ήττα στις ευρωεκλογές ήρθε μετά από μία μακριά περίοδο όπου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν 145 βουλευτές και οι υπόλοιποι «ορφανοί» με τους οποίους μπορούσε να περνά τα κρίσιμα νομοσχέδια.

Και ενώ αναμενόταν να είχαμε μία παρατεταμένη καλοκαιρινή προεκλογική περίοδο που θα κατέληγε σε Εθνικές Εκλογές το Φθινόπωρο πλέον πάμε σε μία fast track διαδικασία η οποία έχει τερματισμό ή την 30η Ιουνίου (η επικρατέστερη ημερομηνία) ή την 7η Ιουλίου.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία 24ωρα είχε δεχτεί πολλές εισηγήσεις στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου πίσω από κλειστές πόρτες για την πραγματοποίηση πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Δεν πρόκειται να αποδράσω από τη μάχη. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Θα ζητήσω άμεση προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπεια μας, την εντιμότητα μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε εισαγωγικά στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εν τέλει να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας.

Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ενδεικτικό του κλίματος στο κυβερνών κόμμα ήταν και η παραδοχή της ήττας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος μέσω Facebook έγραψε: «Η Αριστερά ξέρει να κερδίζει, ξέρει και να χάνει. Το ζήτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσει ο κόσμος μας, ο κόσμος της εργασίας και των μεσαίων τάξεων στην πιθανότητα επιστροφής στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Στα λόγια του Πάμπλο Γκαρσία: Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Έτσι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού τα μεσάνυχτα της Δευτέρας χτύπησαν και επίσημα το καμπανάκι της αναμέτρησης όπου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν στην σκακιέρα όλα τους τα όπλα μέχρι το τελικό ξεκαθάρισμα.