Στην τελική ευθεία μπαίνει η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων που εξετάστηκαν με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.

Οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μελετούν και αξιολογούν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, προκειμένου να αποφασίσουν αν μέσα στις επόμενες ημέρες θα δώσουν εκείνοι παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος όσων προκύπτουν ενδείξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα στείλουν τον φάκελο στη Βουλή, προκειμένου τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής – που εκ του νόμου έχουν ρόλο εισαγγελέα – να αποφασίσουν για την τύχη των συμμετόχων σε πράξεις πρώην υπουργών.

Όπως είναι γνωστό, εκτός από τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ – Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη – ως ύποπτοι έχουν εξεταστεί και οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι έχουν προσκομίσει στοιχεία ότι τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους στην HSBC είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Ωστόσο, με βάση τον φορολογικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μένει να διαπιστωθεί αν με τις εξηγήσεις και τα στοιχεία που προσκόμισαν κατάφεραν να εξαλείψουν τις υπόνοιες των εισαγγελέων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.