Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας βρέθηκε σε εκδήλωση της πακιστανικής κοινότητας και έδωσε την υπόσχεση ότι η ελληνική πολιτεία κάνει προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ειδικά όσον αφορά την ιθαγένεια και τις οικογενειακές επανενώσεις.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει ότι όποιος έχει επτά χρόνια στην Ελλάδα, με οποιοδήποτε χαρτί μπορεί να παραμείνει για άλλα τρία χρόνια, ώστε να τακτοποιήσει τα χαρτιά για την ιθαγένεια.

«Ξέρετε ότι υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που τον ψηφίσαμε τώρα, το 2019, που λέει ότι όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει αλλά τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα πάω στο Ισλαμαμπάντ. Δεν πάω για τουρισμό, πάω για να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές επανενώσεις, με τα ελεύθερα ταξίδια σας στο Πακιστάν και να μπορείτε να γυρίσετε χωρίς προβλήματα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε χρόνια να πάτε πίσω να δείτε τις οικογένειές σας, γιατί φοβόσαστε ότι μπορεί να μη γυρίσετε ποτέ πίσω από εκεί. Θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο υπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του από τους παρευρισκόμενους, τόνισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό: Στο υπουργείο έχουμε ένα σύνθημα: “Τα όνειρα δεν έχουν σύνορα”. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε ελευθερία, αξιοπρέπεια, σπίτι, δουλειά, οικογένεια σε καλή κατάσταση και να μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας και στον συνάνθρωπο. Ξέρω ότι έχετε περάσει πολλά για να έλθετε στην Ελλάδα. Πολλοί σας εκμεταλλεύτηκαν, πολλοί μπορεί να σας εκμεταλλεύονται ακόμη και τώρα. Πόσοι από εσάς δεν φοβηθήκατε όταν είδατε την αστυνομία στον δρόμο ή οδηγηθήκατε σε κρατητήρια χωρίς να έχετε κάνει τίποτα; Αυτό πρέπει να τα αλλάξουμε. Εμείς θέλουμε να έχουμε πολίτες που έχουν δύο πατρίδες: την πατρίδα της καρδιάς τους, το Πακιστάν, και την πατρίδα που ζουν, την Ελλάδα».

Καταλήγοντας, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την προσδοκία: «Να βρούμε τρόπους ώστε να ερχόσαστε στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη και να έχετε μια τέτοια ελευθερία και να μην κινδυνεύετε ούτε μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες, ούτε σε όλα αυτά που έχετε περάσει και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βίτσας: