Η πρώτη μεγάλη μάχη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του ολοκληρώθηκε καθώς επιτεύχθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης και ο πολυπόθητος μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών.

Τώρα επέρχεται το επόμενο μπράντεφερ που ακούει στο όνομα «Συμφωνία των Πρεσπών» όπου για την επικύρωσή της ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται εκ νέου 151 βουλευτές.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει τις ασκήσεις επί χάρτου και πλέον αναζητά τις ψήφους που απαιτούνται για να κυρωθεί η Συμφωνία. Η ψήφιση απαιτεί το 50%+1 των παρόντων, κάτι που σημαίνει ότι λογικά θα απαιτηθούν 151 βουλευτές για να περάσει η Συμφωνία.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές και με την ψήφο της Κατερίνα Παπακώστα, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρη, φτάνουν τους 146. Οι «πρόθυμοι» είναι ακόμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά. Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών φτάνει στους 149 και αναζητούνται άλλοι δύο για να συμπληρωθεί το απαραίτητο «151». Ρόλο κλειδί στην όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Τέλος ερωτηματικό αποτελούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνολικά το Ποτάμι καθώς στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Προσερχόμενος πάντως στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πει με νόημα ότι «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας». Ενώ είχε συμπληρώσει ότι: ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».

Μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη του Ποταμιού αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατέληξαν η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε επίσης ότι δεν θα αποχωρήσει κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη.

Τέλος η Κουμουνδούρου περιμένει και την στήριξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη ο οποίος σήμερα δεν ήταν παρών στο Πολιτικό Συμβούλιο.