Αποφασισμένος να «πάρει» πάνω του το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους είναι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και να ζητήσει να υλοποιήσουν όλο το πακέτο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για την εκταμίευση της δόσης και τη στήριξη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις των Βρυξελλών και θεωρεί ότι πλέον ο κ. Σόιμπλε κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος παίζοντας σκληρό παιχνίδι σε βάρος της χώρας.

Μετά την ψήφιση των μέτρων και κυρίως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Σαμαράς θα στείλει τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους ότι οφείλουν άμεσα και χωρίς ημίμετρα να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις προς τη χώρα. «Μας ζητούσαν να κάνουμε τα μαθήματα μας και τώρα πρέπει να μας ανταμείψουν» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός που απηχεί τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι αν δε δοθεί άμεσα σήμα από τις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, πως επίκειται η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ισορροπήσει το κυβερνητικό σχήμα, ούτε να βρεθεί λύση στα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών εταίρων.

Οι αρρυθμίες, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, στο ΠΑΣΟΚ, αν επιχειρηθούν και άλλες παρεμβάσεις από την πλευρά της τρόικας, θα ενταθούν και η κυβέρνηση θα σπαταλήσει τα πολιτικά αποθέματά της.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για να προχωρήσουν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη, ηπιότερες παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους στα φορολογικά και πολιτικές πρωτοβουλίες για την ομογενοποίηση και την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν θα αποδώσουν τίποτα και δεν θα επαναφέρουν την ηρεμία στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.

«Τώρα πρέπει να δοθεί ο νυν υπέρ πάντων αγώνας» λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που θεωρεί ότι τελικά «θα μας τηγανίσουν αλλά θα μας δώσουν τη δόση». Διαφορετικά και οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ,όπως προειδοποιεί ,ότι και η «μικρή Ελλάδα μπορεί να τους τινάξει στον αέρα». Στο Μαξίμου εκτιμούν όμως πως τελικά όλοι θα αντιληφθούν ότι τα πράγματα έφθασαν στον όριό τους και πως ήλθε η ώρα να λάβουν πολιτική απόφαση για την τελική και οριστική λύση για την κρίση χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης.