«Η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει την μεγάλη της δύναμη, οι αγώνες που έγιναν είναι περισσότεροι και μαζικότεροι, όμως είναι πολύ κατώτεροι των αναγκών. Όπου δεν υπάρχει ισχυρή παρουσία του ΠΑΜΕ απεργία δεν γίνεται, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην λήψη των αποφάσεων και στην οργάνωση της πάλης είναι πολύ χαμηλή. Η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην μοιρολατρία και την παγίδευση, δεν έχει ακόμη κριθεί, μπροστά μας είναι πολλές κρίσιμες μάχες» ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Αυτό που κυριαρχεί είναι η οργή και η αγανάκτηση και όχι η συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης, κυριαρχεί ακόμη το θολό “κίνημα της πλατείας” του “έξω τα κόμματα”, “κάτω οι κλέφτες”, στο οποίο πρωταγωνίστησαν τα μεσαία και ανώτερα στρώματα και έδρασαν μέσα και νεοναζιστές και κάθε λογής συνιστώσες της “κυβερνώσας αριστεράς”, ήταν ένα κίνημα βολικό και χρήσιμο στην αστική τάξη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα έχει επεξεργαστεί λύση, με ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, προς όφελος του λαού «πριν έλθει η καπιταλιστική κρίση, προβλέποντας και τον ερχομό της και τις συνέπειες από την προσαρμογή της χώρας στην ΕΕ». Υπογράμμισε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και η αξιοποίησή τους με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό- κοινωνικό έλεγχο, που σημαίνει ο λαός στην εξουσία, είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σταθερή εργασία για όλους και σύγχρονα δικαιώματα και είναι ένας δρόμος «ρεαλιστικός και ελκυστικός, αρκεί ο λαός να εμπιστευθεί την δύναμή του».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι τμήματα του κεφαλαίου θεωρούν ότι, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, «μπορούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη λαϊκή αντίδραση», επισήμανε ότι «είναι ολοφάνερο πως φουσκώνουν και στηρίζουν την νεοναζιστική “Χρυσή Αυγή” για να την χρησιμοποιήσουν σαν πολυεργαλείο εκφοβισμού και καταστολής» και υπογράμμισε ότι «όσες εφεδρείες, όμως, κι αν χρησιμοποιήσουν, θα ξεθωριάσουν πολύ πιο γρήγορα».

Σε ότι αφορά τον «αριστερό διάλογο», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «αρκετά κράτησε αυτή η ύπουλη και κακόγουστη φάρσα που έχει ένα κοινό παρανομαστή, αλλά δεν τον λένε: Να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική».

Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει πως μια κυβέρνηση της αριστεράς, στις σημερινές συνθήκες, θα είναι «μία από τα ίδια», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «οι επόμενες κυβερνήσεις, όποιες κι αν είναι, θα είναι χειρότερες για τον λαό, γιατί θα βάζουν τροχοπέδη σε θετικές εξελίξεις», τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στο δίλημμα «εξαθλίωση και χρεοκοπία μέσα ή έξω από το ευρώ, ή ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο, οι βιομήχανοι ή οι τραπεζίτες» και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την λαϊκή απελπισία και έτσι όπως εξελίσσεται ταχύτατα σε ΠΑΣΟΚ, αντιγράφει τα κόλπα του, όπως και εκείνα της ΝΔ».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι συνιστά «καθαρή εξαπάτηση» η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καλύτερη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, τόνισε ότι «όποιος κι αν κάνει την διαπραγμάτευση στην ΕΕ, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί τους λαούς στα ίδια βάρβαρα μέτρα με ή χωρίς τρόικα» και υπογράμμισε ότι «άλλωστε, το αποτέλεσμα της “κυβερνώσας αριστεράς” το είδαμε με την ΔΗΜΑΡ».

Ερωτηθείσα αν στην περίπτωση που οι έδρες του ΚΚΕ είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό προσανατολισμό και αντιμνημονιακή κατεύθυνση, το κόμμα θα «επιμένει στο “όχι”», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «θα επιμείνουμε στην γραμμή της εργατικής λαϊκής οργάνωσης, συμμαχίας και αντεπίθεσης για την αποδέσμευση από την ΕΕ, την μονομερή διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, συνεργοί στην εξαπάτηση του λαού δεν πρόκειται να γίνουμε, ούτε για να πάρουμε υπουργεία ούτε από φόβο μη μας αποδυναμώσουν εκλογικά».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ερωτηθείσα σχετικά με την δημιουργία «αντιφασιστικού μετώπου», είπε ότι «ο ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά ρεύματα είναι καταγραμμένα στο DNA του καπιταλισμού» και τόνισε ότι «μόνο η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και την φτωχή αγροτιά μπορεί να αντιμετωπίσει τον εθνικοσοσιαλισμό μαζί με το σύστημα που τον γεννά και τον εκκολάπτει».

Ερωτηθείσα αν η «Χρυσή Αυγή» πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η αντιμετώπιση της “Χρυσής Αυγής” είναι υπόθεση του λαού, της νεολαίας και του κινήματός τους, ο λαός πρέπει να την απομονώσει, να αποκαλύψει την δημαγωγία, το ότι είναι κόμμα του καπιταλισμού, τον αντικομμουνισμό της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική, τραμπούκικη δράση της, όπου κι αν εμφανίζεται».