Αποχώρηση από την κυβέρνηση και συνέδριο για όλα τα θέματα προτείνει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γ. Παναγιωτακόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει πέντε όρους προκειμένου να επανέλθει το Κίνημα στον «δρόμο της προόδου», καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο «να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών».

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει ότι η νέα αυτή πορεία απαιτεί:

– Αποχώρηση από την κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ της προόδου δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παράταξη της υποτέλειας και με τα εν Ελλάδι καλά παιδιά των δανειστών», επισημαίνει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.

– Συγκρότηση Επιτροπής Σωτηρίας σήμερα, συγκρότηση μιας διαφορετικής Συλλογικής Ηγετικής Ομάδας με τη συμμετοχή όσων μπορούν σήμερα να προσφέρουν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής λύσης για την έξοδο από την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και στρατηγική του κρίση.

– Αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών της τελευταίας διετίας και διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, μαζί με κάθε δημοκρατική και προοδευτική δύναμη του τόπου.

– Επαναπροσδιορισμός σε προοδευτική κατεύθυνση. «Να τελειώσουν οι “αναζητήσεις” στα θολά νερά μιας υποτιθέμενης σοσιαλδημοκρατίας, που χωρά τα πάντα και προσαρμόζεται κατά το δοκούν», υπογραμμίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ .

– Επαναπροσδιορισμός της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος, στο πλαίσιο των διαδικασιών ενός Δημοκρατικού- Συμμετοχικού- Αντιπροσωπευτικού Συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα πάντα, θα αποφασιστούν τα πάντα και θα αποτελέσει την έναρξη της νέας πορείας προς το λαό. «Ένα Συνέδριο Αποφάσεων, Δράσεων αλλά και Απενοχοποίησης, από τα συντηρητικά σύνδρομα του πρόσφατου παρελθόντος. Ένα Συνέδριο ανατροπής των νεοσυντηρητικών αντιλήψεων που οδήγησαν το κίνημα στο τέλος του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στις ηγετικές ομάδες «ότι κώφευαν από το 2009 μέχρι και σήμερα», με αποτέλεσμα να έχει γίνει «συντρίμμια η χώρα» και «κουρέλια το ΠΑΣΟΚ».

«Το μίκρυναν, το προσάρμοσαν στα δικά τους πολιτικά μέτρα. Και το έφεραν ένα βήμα πριν το οριστικό πολιτικό του τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος και καταλήγει ότι «αυτός ο κύκλος έκλεισε».