«Παρών» στην αποψινή ψηφοφορία θα ψηφίσει η Δημοκρατική Αριστερά ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. «Η σταθερή μας θέση στα εργασιακά, μας υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε παρών στην ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι το κόμμα του είχε καταστήσει σαφές με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα κάτι που το ήξεραν όλοι, διευκρινίζοντας πως η θέση αυτή παραμένει αμετακίνητη.

«Επιλέξαμε ήδη και δεν το αναιρούμε να υπάρξει κυβέρνηση να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή η επιλογή μας παραμένει στο ακέραιο κι όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η συμφωνία με τους δανειστές του προγράμματος προσαρμογής», ανέφερε, επίσης ο κ. Κουβέλης.

Όπως είπε, «δεν μας αφορά η προοπτική να διαδραματίσουμε ένα ρόλο πριν την καταστροφή. Θέλουμε να συμβάλλουμε να μην υπάρξει καταστροφή», ενώ υπογράμμισε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα υπονομεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λέγοντας ότι είναι δυνατή η καταγγελία του μνημονίου».

«Συμφωνήσαμε να υπάρξει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, με στόχο το μνημόνιο να γίνει οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά βιώσιμο. Αναγνωρίσαμε ότι η υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας συναρτάται με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να γίνει χωρίς υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών», ανέφερε, επίσης, ο κ. Κουβέλης.

Σημείωσε δε, ότι «δεν μπορώ να δεχτώ την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων, πως εργαζόμενοι επί σειρά ετών θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται περαιτέρω».

Και συμπλήρωσε: «Οι ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συγκροτούν μία επιχείρηση ενός φιλελεύθερου μοντέλου εργασιακών σχέσεων», επισημαίνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Δεν μπορεί η χώρα να μείνει καθηλωμένη».