Η «σπόντα» Τσίπρα για τις επανορθώσεις και η δήλωση της Μέρκελ για το Σκοπιανό

Όλα όσα είπαν οι δύο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:29
10/01/2019
Η «σπόντα» Τσίπρα για τις επανορθώσεις και η δήλωση της Μέρκελ για το Σκοπιανό
55
loading

Αναφορά στις γερμανικές επανορθώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει».

Ανακοίνωσε ακόμα πως η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη». Ξεκαθάρισε ότι

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε ακατανόητα μέτρα»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την Άνγκελα Μέρκελ σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014. «Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», ανέφερε.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», σημείωσε.

Όπως παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», τόνισε και εξήγησε: «Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο».

Επισήμανε, όμως, ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης» και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

«Έχουμε την θέληση, αλλά και τη δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα».

Όπως ανέφερε, συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ για αυτούς τους κινδύνους και επεσήμανε το ρόλο που κατά τη γνώμη του παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, καθώς και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

«Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου», σημείωσε.

Προσφυγικό

Ανέφερε ακόμα, σχετικά με το προσφυγικό, ότι «συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος».

«Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης", συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μίλησε στη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

Μέρκελ: Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας», δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», αναγνώρισε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Στάθηκε στο γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί και διεμήνυσε ότι «θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

«Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ.

Για το προσφυγικό ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και «προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στο ονοματολογικό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ», εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Τσίπρας: Όταν είσαι πρωθυπουργός εκπροσωπείς και όσους έχουν καταθέσεις και όσους δεν έχουν

«Εξηγήσεις» για τη στάση του απέναντι στην προηγούμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο ίδιος ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.«

Στήριζα τις διαδηλώσεις και τον πρώτο καιρό ως πρωθυπουργός. Στήριζα μια προοπτική ενός προγράμματος βιώσιμου, χωρίς τη βάσανο μιας λιτότητας που δεν θα έδινε ελπίδα και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Όταν είσαι πρωθυπουργός, εκπροσωπείς και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται τις διαδηλώσεις, αυτούς που φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Και αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αλλά και αυτούς που ενδεχομένως να έχουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες από το υστέρημα μιας ζωής. Είσαι υποχρεωμένος, εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο σου, να ακολουθείς τον δρόμο του ρεαλισμού και να αναζητάς την κοινή συνισταμένη».

Όπως σημείωσε, «αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκεται κάθε άνθρωπος όταν αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες».

«Καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο εκείνο που θα υπερβεί την κρίση, δίνοντας την δυνατότητα σήμερα να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πίσω μας», ανέφερε ακόμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συντάξεις

Σε ερώτηση σχετική με την εκφρασθείσα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θέση ότι υπήρξε μια συνδιαλλαγή γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

55
σχόλια
 1. avatar Mica76

  Όρμα Αλέξη!!!!!!

 2. avatar True

  Ο mr go back ms merkel που θα βαρούσε τα νταούλια ..αρνάκι και υποτακτικός σε όλα. Ο καλύτερος υπαλληλος. Γελοίο υποκείμενο.

 3. avatar Ε!

  Ένοιωσα απίστευτη ντροπή και αηδία για αυτό που έχουμε σαν πρωθυπουργό εδώ στην Ελλάδα σήμερα και για όλα όσα έκανε στο παρελθόν αντιπαραβάλοντας τα με αυτά που κάνει σήμερα.

 4. avatar οχι αλλα ψεματα ψευτη…..

  θα μας πεισεις οτι εθεσες θεμα επανορθωσεων????για να εχεις να λες παλι παραμυθια???ξερεις τι θα σου δωσει????χαστουκι......και κανενα μεταναστη παλι.....

 5. avatar Μεγαλοπέοντας

  Αη πάενε στη γερμανια να πεισεις τους γερμανους πρωτα οτι ειναι καλο που εχεις μαζεψει 25 εκκατομυρια μουσουλμανους. Αη σιχτιρ [...]

 6. avatar Aimilios

  Και καταληξαμε οτι το προβλημα μας δεν ειναι τα μνημονια, η οικονομια, η ανεργια, ο σωβινισμος των σλαβων, τουρκων, αλβανων, η εγκληματικοτητα, αλλα....ο ελληνικος εθνικισμος...
  Πρωθυπουργος Ελλαδας 2019...χαιρεστε ζωα συριζαιοι;;; 50γρ καφε και 100γρ ζαχαρη στην ουρα και χαιρεστε;;;

  1. avatar Ενας καποιος..

   Για σενα εκτος απο την ζαχαρη και τον καφε εχει και ενα λιτρο ξυδι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει