Τρεις μέρες πριν αρχίσει η συζήτηση στη βουλή των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Πάνος Καμμένος βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματός του και τους βουλευτές για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που στα Σκόπια θα ξεκινήσει η τελική φάση της συνταγματικής διαδικασίας για τη μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τον κατονομάζει, μέσω twitter.

«Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος:
ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ».

Συνεδριάζει στις 12 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 στις 12.00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση για το 2019 και σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δείχνει να έχει ήδη ξεκινήσει, μετά και τις δηλώσεις Καμμένου πως δεν θα καθίσει γονατιστός να τον εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του Νίκου Κοτζιά.

Από την κυβέρνηση καθησυχάζουν πως είναι σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ των δυο αντρών μέχρι να έρθει για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική βουλή. Ωστόσο, είναι απρόβλεπτο αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ την προσεχή Τετάρτη.

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας

«Με βάση τις εκπεφρασμένες θέσεις όλων επί του θέματος είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είμαι σίγουρος ότι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και προοδευτικοί βουλευτές ανεξαρτήτως των διαφορών που μπορεί να έχουν με την κυβερνητική πολιτική δεν θα αφήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία αναξιοποίητη» προσθέτει ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και ξέρετε εδώ δεν πρέπει να μετρήσουν συγκυριακοί σχεδιασμοί, εκλογικοί τακτικισμοί και μικροπολιτικές επιδιώξεις αλλά πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να μπουν τα συμφέροντα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Και αυτά υπηρετούνται με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει, ερωτηθείς με αφορμή τη στάση του κ. Καμμένου επί της Συμφωνίας, ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας.

Εξηγήσεις Παπαχριστόπουλου για το περιβόητο ραντεβού με τον Τσίπρα

Μια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο φαίνεται πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι δεν ήταν μυστική και έγινε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».

Επίσης διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, λέγοντας, «θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ».

Ερωτηθείς αν στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν του έχει γίνει καμία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν τελικά θα είναι εφόσον του γίνει μια τέτοια πρόταση στις επόμενες εκλογές.