«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στο δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», προσθέτοντας πως αναπόφευκτη συνέπεια αυτού είναι «η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται και μετά την έξοδο από τα μνημόνια με υψηλότερα επιτόκια, γιατί τα πλεονάσματα που θα παράγει δεν θα αρκούν για να χρηματοδοτεί την οικονομία και να εξοφλεί της δόσεις αποπληρωμής προηγούμενων χρεών, ενώ χαρακτηρίζει «αμφιβόλου ύπαρξης» το πλεόνασμα του 2018 γιατί, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στο εσωτερικό οφειλές και υποχρεώσεις που είχε, αναγκαίες δαπάνες για δημόσιες δραστηριότητας (π.χ. στην Υγεία) και κεφάλαια για επενδύσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια – π.χ. για την κατασκευή δρόμων».

Αναφέρει ακόμα μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι συμφωνίες με την Ένωση προβλέπουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πετύχει 3,5% του ΑΕΠ ετήσια έως το 2022, 2,5% μέχρι το 2029 και 2,9% μέχρι το 2059. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μία τόσο μακρά περίοδο θα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανεπαρκείς για να αντιμετωπισθεί η εκρηκτική ανεργία. Σκόπιμο είναι ο στόχος για το πλεόνασμα να μειωθεί στο 1,5% μέχρι το 2029 και στο 1% μέχρι το 2059. Το υπόλοιπο πλεόνασμα μέχρι τους στόχους που έχουν καθορισθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για επενδύσεις».