Η απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες που παραβρέθηκαν την Πέμπτη στην κηδεία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας.

Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Είχε προηγηθεί η κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης να κηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 52 Έλληνες πολίτες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταλογίζοντάς τους οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας, καθώς και ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λεσάι, οι εν λόγω Έλληνες πολίτες προέβησαν σε «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» και κατάχρηση του σεβασμού της Αλβανίας προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη νεκρώσιμη ακολουθία, την οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μετέτρεψαν σε «απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού».